Γυναικεία υπόθεση

—Αν ποτέ μείνεις έγκυος, να το κρατήσεις το παιδί.

—Αν ποτέ μείνω έγκυος, θα το κρατήσω.

σελ. 398

Ένας ύμνος στη μητρότητα, στη γυναικεία ψυχολογία, στη γυναικεία ψυχή. Αυτό είναι «Η Εξομολόγηση» της Jessie Burton. Η συγγραφέας εισχωρεί στα άδυτα του γυναικείου ψυχισμού και της ιδιοσυγκρασίας κάθε γυναίκας.

Η αφήγηση ξεκινάει το 1980, όταν η Ελίζ, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, έχει μια τυχαία συνάντηση. Γνωρίζει την Κόννι και γρήγορα γίνονται ζευγάρι. Η Κόννι είναι συγγραφέας και το μυθιστόρημά της πρόκειται να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στο Λος Άντζελες για τα γυρίσματα και θα ζήσουν μέσα στον ξέφρενο πυρετό μιας εκθαμβωτικής ζωής – μες στην πολυτέλεια και τη χλιδή, με πισίνες, πάρτι, συναντώντας συναρπαστικούς ανθρώπους. Ενώ όμως η Κόννι ανθίζει, η Ελίζ βυθίζεται στα τάρταρα. Μέχρι που αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να προχωρήσει μπροστά, μακριά από τα ψέματα και όλα όσα την πληγώνουν.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ρόουζ –μεγαλωμένη από τον πατέρα της με πολλή αγάπη, αναζητώντας απαντήσεις για τη μητέρα της, η οποία εξαφανίστηκε από τη ζωή της, όταν η ίδια ήταν μωρό– θα έρθει σε επαφή με την Κόννι, τον τελευταίο άνθρωπο που συνάντησε η μητέρα της και που αποσύρθηκε από το προσκήνιο πάνω στο απόγειο της δόξας της. Ελπίζει ότι θα βρει την αρχή του μίτου, αλλά και το τέλος της ιστορίας…

Δύο οι αφηγήσεις του βιβλίου, που ξεδιπλώνονται παράλληλα, πότε στη δεκαετία του ’80 και πότε στα 2017-2018. Το βιβλίο, τρυφερό και σκληρό ταυτόχρονα, αποτυπώνει την ιστορία, την ψυχολογία, την ιδιοσυγκρασία, τον ψυχισμό κάθε γυναίκας.

Μιλάει για τη μητρότητα, για τις επιλογές που παίρνονται, για τη φιλία, για τα ψέματα και τις αλήθειες. Για το πώς κάποιος χάνει και ξαναβρίσκει τον εαυτό του, για την αναγέννηση και την αυτογνωσία.

Η Τζέσι Μπέρτον, μετά το «Κουκλόσπιτο» και τη «Μούσα», γράφει και παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα εξίσου συγκλονιστικό και εθιστικό μυθιστόρημα, ενώ καταπιάνεται με σημαντικά και καίρια θέματα γυναίκειας φύσεως και όχι μόνο.