Ο Τσάρλι Χάουαρντ επιστρέφει

Οι εκδόσεις Mamaya συνεχίζουν με την έκδοση του δεύτερου βιβλίου της επιτυχημένης σειράς του Chris Ewan «Ο οδηγός του καλού κλέφτη…», στην οποία κάθε φορά προστίθεται και το όνομα της πόλης όπου διαδραματίζεται η υπόθεση για τον πρωταγωνιστή Τσάρλι Χάουαρντ, έναν συγγραφέα που γράφει αστυνομικά με ήρωα έναν κλέφτη, όντας και ο ίδιος επαγγελματίας κλέφτης. Στο προηγούμενο βιβλίο ο Τσάρλι είχε βρεθεί στο Άμστερνταμ, μπλεγμένος σε μια περιπέτεια όπου κινδύνευσε η ζωή του. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ο Τσάρλι βρίσκεται στο Παρίσι, όπου τα πράγματα θα πάρουν μια απρόσμενη τροπή.

Ο Τσάρλι βρίσκεται στο Παρίσι για την παρουσίαση του βιβλίου του. Εκεί θα τον προσεγγίσει ένας νεαρός, ο οποίος θα του προσφέρει αμοιβή για να του μάθει ο Τσάρλι τα μυστικά μιας ληστείας. Όταν τελειώνει το μάθημα, ο Τσάρλι πιστεύει ότι πλέον αμέριμνος μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα ο Πιέρ, ο άνθρωπος που βρίσκει τις δουλειές στον Τσάρλι, του αναθέτει να κλέψει έναν πίνακα από κάποιο διαμέρισμα. Τίποτα δεν δείχνει ανησυχητικό, μέχρι τη στιγμή που ο Τσάρλι συνειδητοποιεί ότι το εν λόγω διαμέρισμα είναι εκείνο που είχε πάει το προηγούμενο βράδυ με τον μαθητευόμενό του.

Ο Τσάρλι πηγαίνει στο διαμέρισμα και κλέβει τον πίνακα, ρίχνοντας μια ματιά και στο υπόλοιπο διαμέρισμα. Επιστρέφοντας στο δικό του διαμέρισμα βρίσκει μια γυναίκα δεμένη σε καρέκλα, με μια σακούλα αεροστεγώς σφραγισμένη στο κεφάλι της. Ο Τσάρλι βγάζει τη σακούλα, αλλά η δολοφονημένη γυναίκα δεν του θυμίζει τίποτα. Παίρνει τα πράγματά του και τον κλεμμένο πίνακα και φεύγει τάχιστα από το σημείο του φόνου. Από εκείνη τη στιγμή ο Τσάρλι θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ανθρώπων που κυνηγούν την ίδια λεία: έναν πανάκριβο πίνακα του Πικάσο.

Ο Κρις Γιούαν και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς αφηγείται την ιστορία σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, υπό το πρίσμα του πρωταγωνιστή Τσάρλι Χάουαρντ. Το ύφος του συγγραφέα είναι πλούσιο σε σαρκασμό και χιούμορ, ενώ η ροή του κειμένου είναι γρήγορη και ενδιαφέρουσα. Την προσωπικότητα του Τσάρλι ο Κρις Γιούαν τη διαμορφώνει με ένα σκερτσόζικο πέπλο, σαν να ισορροπεί μεταξύ άγνοιας κινδύνου και εμπιστοσύνης στον εαυτό του. Μια χαρισματική περσόνα που έλκει τον κίνδυνο και την περιπέτεια, αλλά και καταφέρνει να ξεφύγει με μοναδικό τρόπο.

Η δεύτερη ιστορία της σειράς –έχουν κυκλοφορήσει πέντε συνολικά– είναι ακόμα καλύτερη από την πρώτη, αλλά διαθέτει τα βασικά συστατικά και του πρώτου βιβλίου. Μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική αστυνομική περιπέτεια, με ανατροπές και αποκαλύψεις, που προσφέρει μερικές ώρες αναγνωστικής απόλαυσης.