Στο λυκόφως των ειδώλων 

Ο Άρης Δεληγιαννίδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιατρός, ειδικευόμενος καρδιολογίας, διδάκτωρ του Α.Π.Θ., σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μοντέρ (με τρεις, πέντε και επτά αντίστοιχα ταινίες μικρού μήκους, με φεστιβαλική πορεία και βραβεύσεις). Έχει συμμετοχές σε συλλογές διηγημάτων φαντασίας («Αντίθετο Ημισφαίριο 2» και «Αντίθετο Ημισφαίριο 3», «Τρόμος και Φαντασία στη Θεσσαλονίκη», «Ζόμπι στην Ελλάδα», κ.ά.), τρεις εκ των οποίων ως νικητήριο αποτέλεσμα του αντίστοιχου διαγωνισμού. «Η άλλη πλευρά του δικού σου καθρέφτη» αποτελεί την πρώτη του ολοκληρωμένη συλλογή διηγημάτων.

Δεκατρείς ιστορίες περιλαμβάνονται στην παρούσα συλλογή του Άρη Δεληγιαννίδη, με βασικό θεματικό άξονα τα σκοτεινά σημεία του ανθρώπινου χαρακτήρα και φόντο σκηνικά επιστημονικής φαντασίας ως επί το πλείστον. Η ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία παρουσιάζεται άλλοτε σ’ ένα ασφυκτικό διαστημικό περιβάλλον, άλλοτε σ’ ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα έχει εκλείψει, άλλοτε σ’ ένα δύσμορφο παρόν – που πάλι η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει εκλείψει εν τη παρουσία της. Σκηνικά ατμοσφαιρικά, πνιγηρά, σκοτεινά, δημιουργούν τους χειρότερους φόβους των ηρώων, πλάθουν μια απόκοσμη μορφή που δεν απέχει και πολύ τελικά από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στα διηγήματα του Άρη Δεληγιαννίδη ενυπάρχει και ο τρόμος, ως ένας φόβος που γιγαντώνεται από τα ενδόμυχα του ατόμου, αποκτά σάρκα και οστά και καταστρέφει ό,τι ανθρώπινο έχει απομείνει. Ο συγγραφέας χειρίζεται πολύ καλά το θέμα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, ενώ θετικό επίσης είναι και το στοχαστικό κομμάτι της συλλογής.

Ξεκινώντας από ιστορίες που άπτονται πιο καθαρά στο στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, ο συγγραφέας στη συνέχεια περνά στον ρεαλισμό με διακριτά στοιχεία του μεταφυσικού. Τα διηγήματα είναι άρτια δομημένα, με αρχή, μέση και τέλος, ενώ το ύφος του συγγραφέα είναι μεστό, εκφραζόμενο με μικροσκελείς προτάσεις και συμπυκνωμένο νόημα.

Η πλοκή εντέχνως υστερεί, ώστε ο Δεληγιαννίδης να προσδώσει έκταση και οντότητα περισσότερο στο ανθρωποκεντρικό στοιχείων των ιστοριών, να γιγαντώσει τον όγκο του φόβου, να τοποθετήσει πιο σθεναρά τους χαρακτήρες του στο δύσμορφο και δυσοίωνο κομμάτι της ύπαρξής τους.

«Η άλλη πλευρά του δικού σου καθρέφτη» αντικατοπτρίζει τα βαθύτερα σημεία της ανθρώπινης ψυχής με τρόπο άρτιο και θελκτικό. Μια πολύ ωραία συλλογή διηγημάτων από έναν νέο συγγραφέα.