Ένας θάνατος με …κλασική μουσική

Ο Μόρλεϊ Τόργκοφ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του Καναδά. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1974. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και συλλογές ιστοριών, τα οποία έχουν λάβει πλήθος διακρίσεων (Leacock Medal, Jewish Book Award, Toronto Book Award). Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ζει με τη σύζυγό του στο Τορόντο.

Το βιβλίο «Φονικές νότες» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Χέρμαν Πράις, επιθεωρητής της Αστυνομίας, δέχεται ξαφνικά ένα βράδυ σημείωμα από τον Ρόμπερτ Σούμαν, διάσημο συνθέτη, να μεταβεί άμεσα στο σπίτι του. Όταν καταφτάνει ενημερώνεται από τον ίδιο τον συνθέτη και τη γυναίκα του, Κλάρα, ότι κάποιοι έχουν βάλει στόχο να τον τρελάνουν. Από το βράδυ αυτό και έπειτα ο επιθεωρητής Πράις βρίσκεται συχνά στην οικία των Σούμαν, για να ενημερώνεται λεπτομερώς για την κατάσταση του Σούμαν. Σε ένα κονσέρτο, που δινόταν προς τιμή του Φραντς Λιστ, το σαλόνι των Σούμαν εκτός από μελωδίες θα γεμίσει και από τις κατάρες του Ρόμπερτ Σούμαν προς τον επίτιμο προσκεκλημένο του, ενώ ο συνθέτης φωνάζει διαρκώς ότι η νότα λα του διαπασών κοντεύει να τον τρελάνει.

Ο επιθεωρητής Πράις κάνει πιο εντατικές τις έρευνές του, ανακρίνοντας πότε τον κουρδιστή των πιάνων στο σπίτι των Σούμαν, πότε τον νεαρό προστατευόμενο Γιοχάνες Μπραμς, άλλοτε τον βιογράφο του συνθέτη, άλλοτε την Κλάρα Σούμαν και όποιους άλλους έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα έστω και λίγο χρόνο με τον Ρόμπερτ Σούμαν. Ξαφνικά, όταν ο βιογράφος του συνθέτη βρίσκεται νεκρός, όλες οι υποψίες πέφτουν πάνω στον ημίτρελο συνθέτη. Εκείνος κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο και ο επιθεωρητής Πράις επιχειρεί με ένα κύκνειο άσμα να ανακαλύψει την ταυτότητα του πραγματικού δράστη.

Το βιβλίο του Μόρλεϊ Τόργκοφ κερδίζει εξ αρχής τον αναγνώστη με τις εικόνες και την ατμόσφαιρα της γερμανικής πόλης των μέσων του 19ου αιώνα που μεταφέρει. Με φόντο την κλασική μουσική, τις συνθέσεις και τα κονσέρτα, ο συγγραφέας στήνει ένα σκηνικό με σκοτεινό ύφος και μια υπόθεση που η διαλεύκανσή της μοιάζει αδύνατη ακόμα και στον πιο υποψιασμένο αναγνώστη. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ενώ η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Οι διάλογοι ευνοούν την οικονομία αλλά και την εξέλιξη της πλοκής, ενώ οι αναφορές στους συνθέτες, αλλά και στα μουσικά όργανα καταδεικνύουν τη μελέτη της εποχής που έκανε ο συγγραφέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα στοιχεία της ζωής του Ρόμπερτ Σούμαν και των υπόλοιπων χαρακτήρων είναι πραγματικά.

Το βιβλίο «Φονικές νότες» είναι ένα μυθιστόρημα όπου η ανάγνωση είναι απολαυστική, ενώ παράλληλα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.