Θάρρος ή αλήθεια;

Τα εγκλήματα διαδέχονται με ανατριχιαστικό ρυθμό το ένα το άλλο στην πόλη και η επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις για πρώτη φορά στην καριέρα της μοιάζει να τα έχει χαμένα. Μαζί με την ομάδα της αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να αντεπεξέλθει στη διαλεύκανση των φόνων που συσσωρεύονται, και να βρει τον δολοφόνο, ώστε η πρωτοφανής εγκληματικότητα να σταματήσει και οι κάτοικοι του Σαουθάμπτον να ξανανιώσουν ασφαλείς. Αλλά βρίσκεται σε αδιέξοδο, με την έρευνα να βρίσκεται σε τέλμα και κανένα νέο στοιχείο να μην εμφανίζεται.

Ενώ η Εμίλια Γκαρανίτα, η δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας, μοιάζει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την Έλεν – με ποιον τρόπο άραγε συμβαίνει αυτό;

Παράλληλα, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του αρχιφύλακα Τζόζεφ Χάντσον, που βρίσκεται στην ομάδα της Γκρέις, και της ίδιας της επιθεωρήτριας, καθώς ο πρώτος, ως φαίνεται, έχει βαλθεί να την καταστρέψει. Ποιος θα βγει νικητής;

Η δέκατη υπόθεση της Έλεν Γκρέις, διά χειρός M. J. Arlidge, βρίσκεται εδώ και έχει τίτλο «Θάρρος ή αλήθεια;». Μια υπόθεση εθιστική, καθηλωτική, ανατριχιαστική.

Όσο τα πτώματα εξακολουθούν να συσσωρεύονται και χωρίς να υπάρχει ούτε καν μία ένδειξη σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο δολοφόνος, η Γκρέις χάνει την ικανότητά της να αντεπεξέλθει δυναμικά και με επιτυχία στις επαγγελματικές υποχρεώσεις της, καταρρακώνοντας έτσι και τη φήμη ολόκληρης της ομάδας της.

Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, όλοι τους προσπαθούν να βρουν στοιχεία. Ένας εμπρησμός στο λιμάνι, μία κλοπή αυτοκινήτου μετά φόνου, μία δολοφονία σε ένα πάρκο, ένα μαχαίρωμα σε ένα ήσυχο στενοσόκακο μέρα μεσημέρι. Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των παραπάνω φαινομενικά ασύνδετων περιστατικών; Συμβαινόντων που δεν αφήνουν κανένα απολύτως ίχνος πίσω τους;

Είναι πολλοί και διαφορετικοί οι δολοφόνοι ή μόνο ένας; Όσο οι μέρες περνούν, κάτι διαφαίνεται στον ορίζοντα και όσο νέα στοιχεία έρχονται στο φως, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και τελικά το σχέδιο, στο σύνολό του, είναι τόσο ιδιοφυές που η Έλεν θα συνειδητοποιήσει ότι ίσως είναι πολύ αργά πλέον για να το σταματήσει.

Τα μικρής έκτασης κεφάλαια, η αφήγηση που εναλλάσσεται μεταξύ της Γκρέις και της ομάδας της και των διαδοχικών φόνων που συμβαίνουν, είναι στοιχεία που εντείνουν την αγωνία. Οι εξελίξεις, καταιγιστικές, η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο και οι αναγνώστες για μία ακόμα φορά καθηλώνονται, αδυνατώντας να αφήσουν το βιβλίο στην άκρη, αν δεν φτάσουν στην τελευταία σελίδα και το μυστήριο βρει τη λύση του.