Η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο καλό και το κακό

Πιθανόν ο Ντένις Λεχέιν να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό των αστυνομικών μυθιστορημάτων, αν και πάνω σε δικά του μυθιστορήματα έχουν βασιστεί δυο επιτυχημένες ταινίες, το “Mystic River” και το “Shutter Island” – τις προτείνω και τις δυο ανεπιφύλακτα. Εύχομαι το «Ένα μίλι δρόμος στο σεληνόφωτο» να γίνει η αφορμή για τους αναγνώστες να αναζητήσουν και τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (και τα δύο κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Bell).

Στη σύγχρονη Βοστόνη, ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ Πάτρικ Κένζι προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά και να στηρίξει την οικογένειά του. Πριν δώδεκα χρόνια είχε αναγκαστεί να πάρει μια σκληρή απόφαση όταν επέστρεψε την τετράχρονη Αμάντα στην ανίκανη και ανεύθυνη μητέρα της, ενώ βοήθησε στη σύλληψη και φυλάκιση του αξιαγάπητου ζευγαριού που είχε «απαγάγει» τη μικρή. Τώρα η δεκαεξάχρονη πια Αμάντα έχει εξαφανιστεί και πάλι. Ο Πάτρικ και η σύζυγός του Άντζι αποφασίζουν ότι έχουν χρέος να την ξαναβρούν. Κανένας όμως δεν φαίνεται να γνωρίζει πραγματικά την Αμάντα, ενώ η μοναδική της φίλη, η Σόφι, έχει εξαφανιστεί κι αυτή. Έτσι, ο Πάτρικ επιχειρεί να εντοπίσει δύο εξαφανισμένα κορίτσια, τα οποία φαίνεται πως έχουν κλέψει κάτι πολύτιμο από τη ρωσική μαφία. Καθώς ο Πάτρικ ξετυλίγει το κουβάρι των παρεξηγήσεων ανακαλύπτει ότι μερικές φορές τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και η αθωότητα μπορεί να γίνει η μάσκα για απίστευτη σκληρότητα.

Όπως και τα προηγούμενα μυθιστορήματα του Λεχέιν έτσι κι αυτό έχει γρήγορη, κινηματογραφική ανάπτυξη και για πρωταγωνιστές σκληρούς και βασανισμένους ανθρώπους. Ο Πάτρικ ζει με τις τύψεις σχετικά με την απόφασή του να επιστρέψει την Αμάντα στη βιολογική της μητέρα. Αυτός είναι ο λόγος που αναλαμβάνει να την ξαναβρεί, προσπαθεί τη δεύτερη φορά να κάνει το σωστό. Η Αμάντα, από την άλλη πλευρά, θέλει να βρεθεί με τους δικούς της όρους που θα της επιτρέψουν να καταστρέψει αυτούς που την έβλαψαν. Η ηλικία της είναι μόνο ημερολογιακή, αφού οι εμπειρίες της τής έχουν προσθέσει τα διπλά χρόνια. Εδώ έρχεται η κεντρική σύγκρουση του Πάτρικ με την Αμάντα: αυτός προσπαθεί να διατηρήσει μια ηθική αθωότητα κι αυτή προσπαθεί να ζήσει χρησιμοποιώντας ανήθικα μέσα. Ή μήπως όχι; Ποια είναι ακριβώς η κοινωνία –αυτή που εγκαταλείπει τα παιδιά της σε ανεύθυνες μητέρες ή επικίνδυνες οικογένειες- που θα βάλει το ηθικό όριο ανάμεσα στο καλό και το κακό, το θεμιτό και το αθέμιτο; Ο Λεχέιν δεν θα σας δώσει ξεκάθαρη απάντηση, αλλά σίγουρα θα σας κάνει να αναρωτηθείτε.