Ο Ιγνάθιο του Τολέδο επιστρέφει…

Ο Marcello Simoni πριν από τρία χρόνια κατάφερε να ξαναφέρει το είδος του μεσαιωνικού θρίλερ ξανά στην επιφάνεια με το βιβλίο του «Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων». Γεννημένος στο Κομάκιο της Ιταλίας το 1975, σπούδασε φιλολογία, εργάστηκε ως αρχαιολόγος και τώρα απασχολείται ως βιβλιοθηκονόμος. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στο λογοτεχνικό περιοδικό “Writers Magazine Italia” κι έχει γράψει αρκετά ιστορικά δοκίμια. “Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων”, το πρώτο του μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε αρχικά στην Ισπανία (2010) με μεγάλη επιτυχία, ύστερα στην Ιταλία, όπου έγινε πρωτοφανές best seller, και ήδη συνεχίζει την πορεία του σε δέκα ακόμη χώρες.

Ο Ιγνάθιο του Τολέδο, έμπορος απόκρυφων βιβλίων και ιερών λειψάνων, επιστρέφει για μία ακόμα περίεργη ιστορία: η βασίλισσα της Γαλλίας έχει εξαφανιστεί, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αναταράξεις στον πολιτικό χάρτη της κεντρικής κυρίως Ευρώπης. Παράλληλα, καλείται να βρει το βιβλίο «Turba philosophorum», ένα μυθικό χειρόγραφο των μαθητών του Πυθαγόρα και του Ερμή του Τρισμέγιστου, που κατά το μύθο στις σελίδες του κρύβει το πιο ισχυρό φίλτρο των αλχημιστών.

Με τη βοήθεια του γιου του Ουμπέρτο, και του καλού του φίλου Βιλάλμ, ο Ιγνάθιο θα ξεκινήσει το ταξίδι για την αναζήτηση της βασίλισσας, αλλά και την ανακάλυψη του «Turba philosophorum». Έριδες, θρησκευτικές και πολιτικές συνωμοσίες, δεισιδαιμονίες, θα φέρουν στο δρόμο των τριών ηρώων πολλά εμπόδια, προκειμένου να καταφέρουν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Και όταν το κουβάρι του μυστηρίου αρχίσει να ξετυλίγεται, τότε θα αντιληφθούν ότι η ιστορία είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο μπορούσαν να φανταστούν.

Με το μυθιστόρημά του «Η χαμένη βιβλιοθήκη του αλχημιστή» ο Marcello Simoni μας δίδει μια αντάξια συνέχεια του πρώτου του βιβλίου. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα λιτή και μεστή, καθώς η ροή του κειμένου είναι γοργή, χωρίς κοιλιά σε κανένα σημείο, το συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα. Οι χαρακτήρες είναι πειστικοί, «δένοντας» ακόμα περισσότερο τον αναγνώστη στην πλοκή της υπόθεσης.

Η δομή του κειμένου είναι τοποθετημένη γραμμικά, προσδίδοντας μια λογική και χρονική ακολουθία στην εξέλιξη της ιστορίας. Όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημα του Simoni, έτσι κι εδώ πολύ σημαντικό στοιχείο είναι οι ιστορικές, πολιτικές και μυθολογικές αναφορές του 18ου αιώνα, αποτέλεσμα της έρευνας του συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να του αφιερώσετε το χρόνο σας και σίγουρα θα περάσετε καλά για τις ώρες που θα του χαρίσετε.