Οι απροσδόκητες αλλαγές της ζωής

Η Κρήτη διαθέτει τόση ομορφιά και τόση ποικιλία τοπίων που μπορεί να μαγέψει τον κάθε επισκέπτη. Τελευταία, τη συναντάω ως σκηνικό σε αρκετά βιβλία που διαβάζω, ακόμα και σε ορισμένα ξένων συγγραφέων, όπως συμβαίνει και με το «Χωρίς Αντίο», και μπορώ να καταλάβω το γιατί: η Κρήτη είναι ένας τόπος που σε τραβάει, σε κάνει να θες να μείνεις.

Το καλοκαίρι του 1936, ο Χιου, ακόλουθος στην αγγλική πρεσβεία της Αθήνας, και η γυναίκα του, η Έβαντνι, επισκέπτονται ένα χωριό στην Κρήτη, όπου ο Χιου έχει κληρονομήσει ένα σπίτι. Μαγεύονται από το χωριό και όταν έρχεται η ώρα να επιστρέψουν, η Έβαντνι αποφασίζει να παραμείνει και να επισκευάσει το ερειπωμένο σπίτι. Οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι τη φωνάζουν Έβενλυ, στην αρχή είναι επιφυλακτικοί μαζί της, αλλά σιγά-σιγά τη συνηθίζουν. Αυτή που βρίσκεται πάντα δίπλα της είναι η Ανθή, μια νεαρή γυναίκα, παντρεμένη με έναν πολύ μεγαλύτερό της άνδρα και μητέρα δυο κοριτσιών. Κατά τη διάρκεια των επισκευών η Έβαντνι ερωτεύεται το Χρίστο και μένει έγκυος. Λαχταρά τόσο ένα παιδί που δεν ενδιαφέρεται για τα συμπεράσματα που θα βγάλει ο κόσμος. Μια επίσκεψη του άντρα της, ο οποίος δεν καταλαβαίνει πόσο έχει αλλάξει η γυναίκα του, θα τη βγάλει από τη δύσκολη θέση. Όταν ο Χιου φεύγει, η εγκυμοσύνη της δεν προκαλεί σχόλια. Ο πόλεμος έρχεται να καθορίσει τις ζωές των πρωταγωνιστών και να τους αναγκάσει να πάρουν επώδυνες αποφάσεις.

Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις της Έβενλυ, όπως τη φωνάζουν οι Κρητικοί, και της νέας της φίλης, της Ανθής. Η πρώτη ανακαλύπτει τον εαυτό της και απολαμβάνει τη ζωή και τον έρωτα χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες. Η δεύτερη είναι μαθημένη να σηκώνει όσο βάρος χρειάζεται για να μεγαλώσει τα κορίτσια της και να τα κρατήσει μακριά από έναν βάναυσο πατέρα. Οι δυο τους συμπληρώνουν η μια την άλλη και, όταν ο πόλεμος φτάνει στο χωριό τους, στέκονται ικανές να βοηθήσουν εκεί που πρέπει. Ακόμα κι αν δεν είναι προετοιμασμένες για όσα απροσδόκητα αντιμετωπίζουν, σφίγγουν τα δόντια και συνεχίζουν γιατί ξέρουν ότι αυτό είναι η ζωή : να μην το βάζεις κάτω και να συνεχίζεις την προσπάθεια. Βοηθός τους είναι ο όμορφος τόπος γύρω τους, που προσφέρει λύσεις, καταφύγια, τροφή, ηρεμία και τους θυμίζει ότι αυτές εξακολουθούν να είναι ζωντανές όταν γύρω τους χωριά ολόκληρα έχουν καεί.

Το βιβλίο, χωρίς να είναι αριστουργηματικό, καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις παράλληλες ιστορίες των δυο γυναικών που θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους ό, τι κι αν συμβεί, όσες θυσίες κι αν πρέπει να κάνουν.