Σχέδιο: Gary Frank, Jonathan Sibal

Λατρεύω τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε ήδη καθιερωμένες ιστορίες και ήρωες. Εναλλακτικά σύμπαντα, νέα στοιχεία και αποκαλύψεις για το παρελθόν τους, απομυθοποιήσεις, όλα αυτά τα μικρά στοιχεία που κάνουν πιο αληθινό το πάνθεον των κόμικς. Όταν η DC Comics ανακοίνωσε τη σειρά Earth One στα graphic novel της, όπως όλοι οι πιστοί φαν δεν μπορούσα παρά να ενθουσιαστώ γι’ αυτή την απόφαση. Το Batman: Earth One άξιζε την αναμονή.

Ο Geoff Johns πλησίασε το παρελθόν του Σκοτεινού Ιππότη με μια φρέσκια ματιά. Οι χαρακτήρες έχουν μια καινούργια αίσθηση, οι αλλαγές που έχει κάνει ο συγγραφέας σε αρκετά σημεία δημιουργούν στιγμές που συναρπάζουν, αλλά η πραγματική μαεστρία του συγγραφέα φαίνεται στο πόσο καλά έχει δέσει την ιστορία και έχει βάλει κάθε χαρακτήρα στην κατάλληλη θέση.

Η ιστορία αρχίζει παρουσιάζοντας τον Άλφρεντ ως υπεύθυνο ασφάλειας του Τομ Γουέιν, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου, όταν έδινε μάχη για τη θέση του δήμαρχου του Γκόθαμ. Για πρώτη φορά δίνεται αρκετός χρόνος στην οικογένεια Γουέιν  με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ανθρώπινη και δραματική η μελλοντική απώλειά τους.

Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει έναν λιγότερο εξιδανικευμένο Μπρους Γουέιν. Χωρίς τα γνωστά κοινωνικά αντανακλαστικά του ή τις εκπληκτικές μαχητικές του ικανότητες, τον βάζει σε καταστάσεις που θα του δώσουν πολύτιμα μαθήματα προετοιμασίας και στρατηγικής. Με μεγάλη επιτυχία λειτουργεί και η αλλαγή στη σχέση του Μπρους και του Άλφρεντ, την οποία ο συγγραφέας θα πλάσει σιγά-σιγά στη σχέση που όλοι ξέρουμε, ενώ παράλληλα εμφανίζονται και άλλοι χαρακτήρες που πραγματικά αποθεώνουν το σενάριο, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τον μικρόκοσμο του Σκοτεινού Ιππότη. Χαρακτήρες όπως η Μπάρμπαρα Γκόρντον, ο Επιθεωρητής Γκόρντον και ο Χάρβεϊ Μπούλοκ.

Το σχέδιο των Gary Frank και Jonathan Sibal κινείται σε σκοτεινές περιοχές δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ό,τι ακολουθεί. Η δουλειά τους είναι γεμάτη λεπτομέρεια και καλοδουλεμένες εκφράσεις που είναι και αυτές που δίνουν τον σωστό τόνο στην ιστορία. Οι σκηνές δράσης είναι δυναμικότατες, οι διάλογοι προωθούν την ιστορία και ο Gary Frank διατήρησε και μια κινηματογραφική απεικόνιση σε κάποια πάνελ, που αποτελεί όμως μια ωραία προσθήκη.

Το Batman: Earth One αποδείχθηκε πραγματική επιτυχία. Η νέα προσέγγιση, οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες και το πολύ καλό σχέδιο δημιούργησαν μια ιστορία που μπορεί να σταθεί μόνη της, ενθουσιάζοντας τους φαν του Σκοτεινού Ιππότη.