«Ένα απέραντο αστρομάζωμα……..Τα τριζόνια και τα ζούμπερα να υμνούν ολονυχτίς το ασύλληπτο και να λες: Χαλάλι η ζωή του ανθρώπου αρκεί να μπορεί να τ’αντικρίζει αυτό!»

Ένα ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αΐβαλί, ένα ταξίδι βασισμένο σε οικογενειακές αναμνήσεις, διηγήσεις του Ηλία Βενέζη, ενός από τους λίγους άνδρες από το Αΐβαλί που επέζησαν από την αιχμαλωσία τους στα χέρια των νικηφόρων Τούρκων, ένα ταξίδι με αντιφατικές εντυπώσεις στο σήμερα.

Η Μικρασιατική Καταστροφή πάντοτε αποτελούσε μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή, γεμάτη αναμνήσεις και αισθήματα και μια τραγωδία που δεν μπορεί να ερμηνευτεί τόσο απλά. Ο Soloup, χρησιμοποιώντας τρεις ιστορίες Ελλήνων και μία ενός Τούρκου, σκιαγραφεί με πολύ άμεσο αφηγηματικό ύφος την τραγωδία στις ζωές των ανθρώπων. Γιατί οι πόλεμοι εκεί έχουν αντίκτυπο στις ζωές των καθημερινών ανθρώπων. Ανθρώπων που ερωτεύτηκαν και χώρισαν, που έφυγαν στην προσφυγιά, που θυσιάστηκαν σε τάγματα εργασίας, που δολοφονήθηκαν σε ένα κύμα φανατισμού.

Και εδώ φαίνεται η μαεστρία του Soloup, ο οποίος μέσω του σκίτσου του μας δίνει εικόνες από τη ζωή στο Αίβαλί, από τις ζωές των ανθρώπων, μας ταξιδεύει σε σοκάκια που πλημμύριζαν από μυρωδιές μπαχαρικών, αισθήματα και αίμα. Βλέπουμε σκηνές από την κοινωνία των δυο λαών, οι οποίοι ζούσαν ειρηνικά μέχρι που πιάστηκαν στις διαφορές των δυο χωρών. Περπατάει σε δρομάκια γεμάτα νοσταλγία την ημέρα και εφιάλτες όταν πέσει το σκοτάδι. Πάντοτε όμως διατηρεί το χιούμορ του και μια αντικειμενική ματιά που βοηθάει τη διήγησή του να μην χάνει τη βαρύτητά της, ενώ παράλληλα καταθέτει και προσωπικά βιώματα.

Το «Αΐβαλί» αποτελεί μια ανθρώπινη, συγκινητική και αντικειμενική προσέγγιση για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η δύναμη του σχεδίου πραγματικά καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη πίσω στον χρόνο και να δώσει μια πρωτότυπη χροιά στη διήγηση. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις ζωές των πρωταγωνιστών, συμπάσχει μαζί τους, συναισθάνεται. Δείχνει με τον πιο ανθρώπινο τρόπο πώς δημιουργούνται ανθρώπινα δράματα.

Μαζί με το Logicomix αποτελούν τις καλύτερες προσπάθειες στον χώρο του ελληνικού graphic novel. Δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη!