Το βάρος ενός ονόματος

Ο Ιγνάσιο Παντίγια γεννήθηκε το 1968 στην Πόλη του Μεξικού. Έχει σπουδάσει Επικοινωνία και Λογοτεχνία και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σαλαμάνκα. Έχει διατελέσει μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας του Μεξικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από μυθιστορήματα έχει δημοσιεύσει διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το μυθιστόρημα Αμφιτρύων έλαβε το βραβείο Primavera  το 2000.

Η ιστορία ξεκινά στα 1916 μέσα σε ένα τρένο που ταξιδεύει για το μέτωπο. Ο νεαρός Ταντέους Ντράγερ αλλάζει ταυτότητα με ένα συνταξιδιώτη του σε μια παρτίδα σκάκι. Έτσι, τοποθετείται κλειδούχος σε μια σιδηροδρομική γραμμή και ο νέος Ταντέους Ντράγερ στέλνεται στο μέτωπο. Ο Βίκτορ -αυτό είναι το νέο όνομα του στρατιώτη-, ψάχνει στις λίστες που δημοσιεύονται για να μάθει για την τύχη του συνταξιδιώτη του, ο Ταντέους, όμως, δεν εμφανίζεται πουθενά, ώσπου το 1933 ο Βίκτωρ μαθαίνει ότι ο Ταντέους έχει γίνει αντισυνταγματάρχης και έχει τιμηθεί με τον Σιδηρούν Σταυρό για πράξεις ανδρείας. Ο νέος Ταντέους έχει αρχίσει να αποκτά αξιώματα και όταν ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο Αμφιτρύων: ετοιμάζει ένα στρατό από σωσίες για να αντικαθιστούν τους αξιωματούχους του Τρίτου Ράιχ σε επικίνδυνες εμφανίσεις. Έτσι, όταν το 1960 ο ναζιστής Άντολφ Άιχμαν συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες και εκτελείται, κανένας δεν είναι απόλυτα σίγουρος εάν πρόκειται για τον αληθινό Άιχμαν ή για το σωσία του.

Το βιβλίο είναι δομημένο μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα επηρεάστηκαν από την αλλαγή ταυτοτήτων των νεαρών στρατιωτών του 1916. Κάποιες αφηγήσεις είναι απολογητικές, κάποιες επεξηγηματικές και κάποιες εκφράζουν την απορία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Όλες, όμως, οι αφηγήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τοποθετούνται χρονικά στο μέλλον σε σχέση με τα γεγονότα που παρουσιάζουν. Κάθε αφηγητής περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της ιστορίας που σχετίζεται με το πρόσωπό του, άρα ο αναγνώστης πρέπει να φτάσει στο τέλος για να συμπληρώσεις όλα τα κομμάτια του παζλ.

Ο Παντίγια δημιουργεί ένα θρίλερ που είναι εξαιρετικά δυνατό και με συνεχείς ανατροπές. Ίσως το πλεονέκτημά του είναι ότι στον πυρήνα της ιστορίας δεν βρίσκεται κάποιος χαρακτήρας ή ένα γεγονος, αλλά ένα όνομα: Ταντέους Ντράγερ. Αυτό το όνομα το παίρνουν διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία σταδιακά χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και φτάνουν να ταυτίζονται εξαιτίας της θέλησής τους να αλλάξουν την πορεία της Ιστορίας και να επηρεάσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους. Κάθε φορά που ο αναγνώστης διαβάζει το όνομα Ταντέους Ντράγερ είναι σα να διαβάζει ένα μικρό αίνιγμα: Ποιος είναι τελικά αυτός ο άντρας;