Γρίφος για δυνατούς λύτες

Η άνθιση του αστυνομικού είδους τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό νέες και ενδιαφέρουσες φωνές, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία. Η έκδοση του «Αλέξ» μας συστήνει έναν αξιόλογο συγγραφέα του είδους, αυτή τη φορά από τη Γαλλία. Ο Πιερ Λεμέτρ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Goncourt για το μυθιστόρημά του «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» (Μίνωας, 2014), έχει γράψει αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα. Σε τέσσερα από αυτά κεντρική φιγούρα είναι ο αστυνομικός Καμίγ Βεροβέν, ένας ιδιόρρυθμος και συχνά οξύθυμος άντρας, με ύψος μόλις 1,41 αλλά με ιδιαίτερα κοφτερό μυαλό.

Η ιστορία ξεκινά με μια απαγωγή. Ένας άντρας αναφέρει στην αστυνομία ότι έγινε μάρτυρας της απαγωγής μιας νεαρής γυναίκας. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα στοιχείο για το ποια είναι η κοπέλα, καθώς και καμία δήλωση εξαφάνισης. Ακολουθώντας τα λίγα στοιχεία που υπάρχουν ο αστυνόμος Βεροβέν και η ομάδα του εντοπίζουν τον χώρο όπου είχε φυλακιστεί η νεαρή κοπέλα, αλλά αυτή έχει ήδη καταφέρει να δραπετεύσει. Πού πήγε και πώς μπορεί να συνδέεται με μια σειρά άγριων δολοφονιών μοναχικών ανδρών; Μήπως το θύμα της απαγωγής δεν είναι και τόσο αθώο; Και πώς μπορεί η αστυνομία να εντοπίσει ένα άτομο που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ την πραγματική του ταυτότητα;

Με ιδιοφυή τρόπο ο Λεμέτρ στήνει μια ιστορία αγωνίας και έντονων εναλλαγών συναισθημάτων. Χτίζοντας την αφήγησή του μέσα από διαφορετικές οπτικές, της Αλέξ, του Βεροβέν, των άλλων αστυνομικών, δημιουργεί έντονες απορίες στον αναγνώστη σχετικά με τη νεαρή κοπέλα, τις πράξεις της και τα συναισθήματά της. Ποια είναι η πραγματική της ιστορία; Ποια είναι τα κίνητρα των πράξεών της και για ποιο λόγο ζει σαν κυνηγημένη; Υπονομεύοντας τους κανόνες του αστυνομικού μυθιστορήματος, ο συγγραφέας εστιάζει σε ένα θύμα απαγωγής που δεν θέλει να βρεθεί, σε αστυνομικούς που θέλουν να λύσουν το αίνιγμα αλλά φτάνουν στη λύση καθυστερημένα και σε ένα έγκλημα του παρελθόντος που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.

Με έντονα στοιχεία θρίλερ, γρήγορους ρυθμούς, συνεχόμενες ανατροπές των δεδομένων και με ένα τέλος εντελώς απροσδόκητο, αλλά ολοκληρωτικά πιστευτό, ιδιαίτερα όταν αναλογιστεί κάποιος τα στοιχεία που του έχουν ήδη δοθεί, ο συγγραφέας χτίζει μια γεμάτη ένταση ιστορία που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα, ακόμα κι όταν έχεις πια καταλάβει τι έχει συμβεί.