Απουσία κινήτρου

Ο Στέφαν Άνχεμ (Stefan Ahnhem) μεγάλωσε στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας και σήμερα ζει στη Στοκχόλμη. Για πολλά χρόνια ήταν σεναριογράφος και έχει δουλέψει σε προσαρμογές βιβλίων του Χένινγκ Μάνκελ στη σειρά «Κουρτ Βαλάντερ». Είναι επίσης μέλος στο Συμβούλιο των Σουηδών Συγγραφέων. Το πρώτο του μυθιστόρημα «Χωρίς Πρόσωπο» κέρδισε το Βραβείο Crimetime για το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στη Σουηδία το 2015 και έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σε οκτώ γλώσσες. Το «Κίνητρο Χ» είναι το τέταρτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Φάμπιαν Ρισκ.

Ο γιος μιας οικογένειας μεταναστών βρίσκεται νεκρός στο υπόγειο της πολυκατοικίας, μέσα στο πλυντήριο. Μήπως το κίνητρο είναι ρατσιστικό; Η ομάδα της αστυνομίας εξετάζει ενδελεχώς τα στοιχεία. Ο Φάμπιαν Ρισκ βρίσκεται σε άδεια, μετά τα τελευταία γεγονότα, όπου η μικρή του κόρη πυροβολήθηκε και περνάει τις ημέρες του στο νοσοκομείο, περιμένοντας να ξυπνήσει από το κώμα. Η οικογένεια του Φάμπιαν βρίσκεται υπό διάλυση, αφού με τη γυναίκα του ήταν σε διάσταση και ο γιος του είχε συμμετάσχει σε αποτρόπαια εγκλήματα μιας παρέας νέων. Κι ο Φάμπιαν δεν μπορεί να προσπεράσει την απροσδόκητη αυτοκτονία ενός συναδέλφου του, αφού δεν αποδέχεται ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας.

Καθώς τα εγκλήματα συνεχίζονται, η ομάδα του Ρισκ βρίσκεται σε συνεχείς εντάσεις και με την εμπιστοσύνη να λιγοστεύει μεταξύ των μελών της. Η έκρυθμη κατάσταση εντείνεται και από την έλλειψη στοιχείων για τους φόνους που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Η επιστροφή του Ρισκ στη δράση επαναφέρει προς στιγμή μια επίπλαστη νηνεμία. Όμως ο δολοφόνος είναι αδύνατον να βρεθεί. Γιατί απλώς η επιλογή των θυμάτων όπως και της τοποθεσίας που θα χτυπήσει γίνεται βάσει ενός ζαριού. Και η απουσία κινήτρου απαλείφει τις όποιες πιθανότητες έχουν ο Φάμπιαν Ρισκ και η ομάδα του να ανακαλύψουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Το μυθιστόρημα του Στέφαν Άνχμεμ προφανώς και εντάσσεται στο αστυνομικό είδος. Είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ χωρίζεται σε κεφάλαια. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην ψυχολογική απεικόνιση των χαρακτήρων, δίνοντας έμφαση στον πρωταγωνιστή του και στο άμεσο περιβάλλον του. Ωστόσο και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες καλύπτουν μεγάλη έκταση του κειμένου, θέτοντάς τους σε βασικούς ρόλους για την εξέλιξη της ιστορίας. Αμείωτο ενδιαφέρον, έντονη αφηγηματική ροή, σφιχτή πλοκή, ρεαλιστικοί χαρακτήρες, αποτελούν τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου.

Έχω την αίσθηση ότι το «Κίνητρο Χ» είναι το πιο δυνατό βιβλίο από τα τέσσερα του Σουηδού συγγραφέα που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε λοιπόν και για το επόμενο.