Ανίχνευση της ψυχολογίας του εγκλήματος

Είναι ο καθένας μας ικανός να διαπράξει μια εγκληματική πράξη; Το ερώτημα αυτό εξακολουθεί να ταλανίζει την Camilla Lackberg και στο όγδοο αυτό αστυνομικό μυθιστόρημά της, που αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων της. «Τώρα που κάθομαι και γράφω αυτά εδώ, έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα από την έκρηξη της βόμβας στο Όσλο και το μακελειό στην Ουτέγια. Καθόμουν και παρακολουθούσα τις ειδήσεις στην τηλεόραση με το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι που αισθανόταν και ο υπόλοιπος κόσμος και μάταια προσπαθούσα να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να είναι κανείς ικανός για τόσο μεγάλο κακό. Οι εικόνες από την καταστροφή στο Όσλο μ’ έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι τα συμβάντα που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο ακουμπούν αυτό το κακό. Αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια ότι η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία» (σελ. 553, «Επίλογος»).

Φαίνεται μέσω των ιστοριών της –ιδίως στο παρόν μυθιστόρημα «Άγγελος θανάτου»‒ ότι όλοι είναι ικανοί για φόνο, μόνο που  η σκανδάλη είναι διαφορετική για τον καθένα. Μελετώντας την ψυχολογία του κακού δίνει προτεραιότητα στην ανίχνευση των κινήτρων του δράστη ή των δραστών και έπειτα στο έγκλημα. Αυτό παρατηρείται από την αρχή αυτής της σειράς μυστηρίου, όπου επιχειρεί την εμβάθυνση στους χαρακτήρες των ηρώων της αυξάνοντας έτσι τη δραματικότητα.

Πώς συνδέονται στην όγδοη αυτή υπόθεση εξερεύνησης ένας κατά συρροή δολοφόνος το 1908, η μυστηριώδης εξαφάνιση μιας οικογένειας από το σπίτι της το 1974 και η επίθεση εναντίον μιας γυναίκας που ως μωρό ήταν η μόνη που έμεινε πίσω όταν η οικογένειά της εξαφανίστηκε;

Μεγάλο Σάββατο του 1974: μια οικογένεια εξαφανίζεται από το σπίτι της  το οποίο λειτουργεί και ως οικοτροφείο εύπορων αρρένων και βρίσκεται στο Βαλέ, ένα ειδυλλιακό νησί της Σουηδίας κοντά στη Φιελμπάκα –το παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι όπου τοποθετείται η δράση των ιστοριών της συγγραφέως,– , αφήνοντας πίσω την ενός έτους κόρη τους, την Έμπα.

Έπειτα από πολλά χρόνια η Έμπα επιστρέφει στο Βαλέ μαζί με τον σύζυγό της σχεδιάζοντας να κάνει μια νέα αρχή. Ωστόσο το παρελθόν στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά της…

Οι πρωταγωνιστές της σειράς αυτής μυστηρίου, ο ντετέκτιβ Πάτρικ και η σύζυγός του Ερίκα, συμμετέχουν ενεργά στην έρευνα που αφορά αρχικά την εγκατάλειψη της Έμπα. Η Ερίκα αναμειγνύεται και εμπλέκεται αρκετά στην υπόθεση με δική της πρωτοβουλία, καθώς άπτεται κατά πολύ του ενδιαφέροντός της, όντας συγγραφέας η ίδια ιστοριών αληθινών εγκλημάτων. Η παρουσία της και η δράση της είναι πολύ έντονη, περισσότερο απ’ ό,τι στις προηγούμενες ιστορίες φόνου.

Η υπόθεση παρέμεινε ένα μυστήριο εντελώς ξεχασμένο από την τοπική κοινωνία και οι εμπλεκόμενοι χάνονται στα βάθη του παρελθόντος. Η ιστορία είναι εξαιρετικά συναρπαστική, καθώς αναμειγνύονται πάρα πολλοί ύποπτοι οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και με την υπόθεση μυστηρίου, και δρουν μέχρι το τέλος με τέτοιο τρόπο που να παραμένουν ακόμη ύποπτοι.

Παρ’ όλη την πολυπλοκότητα της πλοκής, καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί χαρακτήρες σε τόσο διαφορετικές εποχές, η συγγραφέας κατορθώνει με ευφυή τρόπο να δημιουργήσει ένα καλοστημένο και απολαυστικό παζλ χαρακτήρων και ιστοριών, καλώντας τους αναγνώστες να το λύσουν. Το ενδιαφέρον διατηρείται μέχρι το τέλος του βιβλίου και οι αναγνώστες απολαμβάνουν την αφήγηση βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό τους για τη λύση του μυστηρίου.