Άγνωστα πρόσωπα

Ένας άντρας δολοφονείται σε ένα πάρκο ένα χειμωνιάτικο απόγευμα. Τον έχουν μαχαιρώσει. Η Μανόν Μπράντσο, η ήδη γνωστή ντετέκτιβ από το προηγούμενο μυθιστόρημα της Susie Steiner «Αγνοούμενη μέχρι αποδείξεως του εναντίου», αν και πλέον ασχολείται μόνο με παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις και όντας έγκυος, είναι αδύνατον να μην ενδιαφερθεί για την υπόθεση –διαστροφή του επαγγέλματος–, εξάλλου ο άντρας κατέρρευσε λίγα μέτρα μακριά από το αστυνομικό τμήμα.

Όσο όλοι ρίχνονται στον αγώνα για την ανεύρεση του δολοφόνου και η υπόθεση εξελίσσεται, η Μανόν θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις. Το θύμα είναι γνωστός της, ο πατέρας του γιου της αδερφής της. Επιπλέον, είναι δυνατόν ο θύτης να είναι ο δωδεκάχρονος υιοθετημένος γιος της; Μια σειρά, ωστόσο, από ενδείξεις –και αποδείξεις αργότερα– οδηγούν σε αυτόν. Η Μανόν θα ριχτεί, κρυφά απ’ όλους, με νύχια και με δόντια, στον αγώνα να βρει στοιχεία που τον απενεχοποιούν και ταυτόχρονα θα οδηγήσει τους αστυνομικούς προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε παράλληλη τροχιά, ένα τρομοκρατημένο κορίτσι προσπαθεί να κρυφτεί από μια σπείρα VIP νταβατζήδων, ενώ τους εκβιάζει προσπαθώντας να εκδικηθεί τον θάνατο μιας ανήλικης πόρνης.

Συνδετικός κρίκος όλων, ο Τζον-Όλιβερ Ρος, ένας τραπεζίτης του Σίτι, ο δολοφονημένος άντρας.

Ένα γαϊτανάκι στήνεται, μυστικά έρχονται στο φως, αποκαλύψεις που σίγουρα ενδιαφέρουν την αστυνομία. Ιδιωτικές τράπεζες με υποψήφιους πελάτες δισεκατομμυριούχους Κινέζους, συνοδοί πολυτελείας, χλιδάτα πάρτι με τη σαμπάνια και τα ναρκωτικά να ρέουν άφθονα. Η ζωή πίσω από κλειστές πόρτες –πολυτελής και γεμάτη απολαύσεις για κάποιους, μαρτυρική για κάποιους άλλους–, η διαφθορά, οι ουσίες, τα όμορφα και πάντα πρόθυμα κορίτσια, το άφθονο χρήμα που αλλάζει διαρκώς χέρια. Αυτό το χρήμα, εξάλλου, είναι που κλείνει στόματα και κουκουλώνει θανάτους – τυχαίους ή κατόπιν παραγγελίας.

Επιπλέον, η Susie Steiner, σε ένα δεύτερο επίπεδο, στρέφει την προσοχή της στις ανθρώπινες ψυχές, στις βαθύτερες επιθυμίες και τα θέλω των γυναικών –κυρίως–, στην ανάγκη τους για αγάπη, ολοκλήρωση, τρυφερότητα, ζεστασιά. Μητρότητα. Να πάρουν και να δώσουν. Εισχωρεί στα άδυτα της ανθρώπινης φύσης, εξετάζει το καλό και το κακό μέσα μας, ως ποιο σημείο μπορεί κάποιος να φτάσει προκειμένου να ικανοποιήσει τα θέλω του∙ ακόμα και στον φόνο και στην προδοσία;

Και οι άνθρωποι, τελικά,  πόσο μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στους άλλους, και δη στους αγαπημένους τους;

Το μυθιστόρημα «Άγνωστα πρόσωπα» είναι ένα αστυνομικό βιβλίο, άκρως ενδιαφέρον με γρήγορο ρυθμό αφήγησης και πολλαπλές παράλληλες ιστορίες.