Φιλενάδες

Δύο κορίτσια, δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες, μεγαλώνουν σε τελείως διαφορετικές συνθήκες στον δρόμο με τις πυγολαμπίδες. Λίγο πριν από την εφηβεία, στις αρχές του Γυμνασίου, η μία έχει χάσει όλες τις φίλες της, έχει κλειστεί στον εαυτό της, βιώνει μοναξιά και θλίψη. Η άλλη μένει με τη γιαγιά της, επειδή η μητέρα της την έχει εγκαταλείψει, είναι το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου, μέσα σε όλα, γελάει συνεχώς, είναι χαρούμενη. Απέξω της. Διότι μέσα της…

Η καθεμιά «ζηλεύει» και λαχταράει τη ζωή της άλλης. Η Τάλι ονειρεύεται μία κανονική ευτυχισμένη οικογένεια, η Κέιτ μισεί τις απαγορεύσεις και τους κανόνες των γονιών της, επιθυμεί την ελευθερία της.

Οι δυο τους θα γίνουν αχώριστες – σύντομα όλοι θα τις αποκαλούν «Τάλι-και-Κέιτ». Από τα δεκατέσσερά τους χρόνια και για μια ζωή, η Κέιτ και η Τάλι στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης, παρά τις θύελλες, τις κρίσεις ζήλιας, θυμού, πόνου, μεγαλώνουν ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες.

Ενώ έχουν ξεκινήσει με κοινά όνειρα, να σπουδάσουν δημοσιογραφία και να γίνουν διάσημες τηλεοπτικές παρουσιάστριες, στην πορεία η καθεμιά ανοίγει τα φτερά της και ακολουθεί τον δικό της δρόμο, αυτόν που λαχταράει η ψυχή της. Η Τάλι κυνηγάει με λύσσα τα όνειρά της για επιτυχία και δόξα στα τηλεοπτικά πλατό. Η Κέιτ επιθυμεί να ερωτευτεί και να κάνει οικογένεια. Θα πετύχουν και οι δύο.

Όταν τα χρόνια όμως περάσουν και μεγαλώσουν, θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα των επιλογών τους. Διότι επιλογή, αυτόματα σημαίνει θυσία. Και έρχεται μια στιγμή, κάποτε, στο μέλλον, που κοιτάς γύρω σου και κάνεις απολογισμό. Είσαι ευτυχισμένος, έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπούν πραγματικά και σε νοιάζονται; Ή είσαι μόνος με παρέα τη μοναξιά σου;

Μέχρι που μία και μόνο πράξη προδοσίας θα τις απομακρύνει και η φιλία τους αιφνιδίως θα διακοπεί.

Το βιβλίο «Πυγολαμπίδες» της Kristin Hannah αφηγείται την ιστορία δύο κολλητών φιλενάδων. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, μιλάει για τη δύναμη της φιλίας και της αφοσίωσης, για τις αντιξοότητες της ζωής, για τις επιλογές μας, για τη ζήλια, τον θυμό, τη δύναμη της συγχώρεσης. Για τη μητρότητα. Για το τι τελικά είναι ευτυχία. Ενώ θέτει και το πολύ σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα του καρκίνου του μαστού.

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα επίπονης ενηλικίωσης, αφιερωμένο στα κορίτσια, στις φιλενάδες, που γίνονται γυναίκες – ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες.