Χάρι Χόλε αριθμός 13

Ο Χάρι, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν, βρίσκεται στο Λος Άντζελες, μόνος να τα πίνει, έχοντας αφήσει πίσω όλα όσα του κατέτρωγαν τα σωθικά. Όμως, ακόμα κι εκεί, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από τις σκέψεις και τις Ερινύες. Σ’ ένα μπαρ θα γνωρίσει μια ηλικιωμένη ηθοποιό, ξεχασμένη απ’ όλους, που πίνει και η ίδια για να χαθεί στις αναμνήσεις της παλιάς δόξας της. Οι δυο τους γίνονται μια ιδιότυπη συντροφιά με πυρήνα το ποτό και τη ζωή που δεν αντέχουν. Όμως, η ηλικιωμένη φίλη του Χάρι είναι μπλεγμένη, χρωστώντας πολλά λεφτά σ’ ένα καρτέλ. Οι μπράβοι του καρτέλ ζητούν τα λεφτά πίσω κι ο Χάρι ξέρει ότι πρέπει να βρει τρόπο να βοηθήσει τη νέα του φίλη.

Στο Όσλο, δυο νεαρές κοπέλες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Ώσπου βρίσκεται το πτώμα της μίας σε φρικτή κατάσταση. Η Κατρίνε Μπρατ, παλιά συνεργάτιδα του Χάρι, αναζητά στοιχεία, όμως το μόνο κοινό στοιχείο στις δύο εξαφανίσεις είναι ότι λίγες ημέρες πριν βρίσκονταν στο πάρτι του Μάρκους Ρόε, ενός πάμπλουτου επιχειρηματία. Ο Ρόε θέλει να κάνει τα πάντα για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με τη συνδρομή του δικηγόρου του τηλεφωνεί στον Χάρι και του ζητάει να αναλάβει ιδιωτικά την υπόθεση με όποιο κόστος. Ο Χάρι στην αρχή αρνείται, βλέποντας όμως, ότι η κατάσταση με τη φίλη του και το καρτέλ ξεφεύγει, αποφασίζει να δεχθεί προκειμένου ξεχρεώσει το καρτέλ και να μην κυνηγάνε τη φίλη του. Κι έτσι παίρνει το αεροπλάνο της επιστροφής.

Ο Χάρι, επιστρέφοντας στο Όσλο, συγκροτεί μια ομάδα ερευνών. Τα στοιχεία που έχουν και όσα μπορούν να αλιεύσουν από την αστυνομία, είναι μηδαμινά. Η Κατρίνε, μαθαίνοντας ότι ο Χάρι έχει επιστρέψει, ζητά από τους ανωτέρους της να εγκρίνουν την πρόσληψή του ως συμβούλου, όμως, τα ανώτερα στελέχη της αστυνομίας αρνούνται, πιστεύοντας ότι θα έβλαπτε τη δημόσια εικόνα της αστυνομίας. Ο Χάρι ξεκινά την ιδιωτική έρευνα παίρνοντας κατάθεση από τον Ρόε. Οι απαντήσεις του Ρόε δεν αποκαλύπτουν τίποτα καινούργιο, αλλά ο Χάρι πιστεύει ότι ο Ρόε έχει πράγματα που κρύβει. Ο Χάρι, στο γνώριμό του περιβάλλον, πρέπει να βρει γρήγορα στοιχεία για να αποτρέψει την επόμενη δολοφονία, να πάρει την αμοιβή του για να σώσει τη φίλη του και να παλέψει απέναντι στους δαίμονες του παρελθόντος που παραφυλάνε σε κάθε του βήμα.

Ο Χάρι Χόλε στη 13η περιπέτειά του μοιάζει χαμένος. Η ζωή του φαίνεται ανούσια, ενώ αποκτά σημασία μόνο όταν προσπαθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση, λες και τότε μονάχα ο οργανισμός μπαίνει σε ζώσα κατάσταση και δεν βρίσκεται σε φάση καταβύθισης προς το έρεβος. Το μυθιστόρημα του Νέσμπο είναι εξαιρετικό, πρωτίστως βάσει γραφής, διατηρώντας έντονο το αναγνωστικό ενδιαφέρον, στοιχειοθετώντας άρτια τους χαρακτήρες, γνώριμοι οι περισσότεροι από τα προηγούμενα βιβλία, δίνοντας έμφαση στο ψυχολογικό κομμάτι των προσωπικοτήτων, όχι μόνο του πρωταγωνιστή, αλλά και των υπολοίπων χαρακτήρων. Η πλοκή δομείται προοδευτικά, ενώ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έξυπνα τεχνάσματα για να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη από την ταυτότητα του δολοφόνου. Κάθε κεφάλαιο αποτελεί κομμάτι του παζλ, που συμπληρώνεται σιγά σιγά. Το βιβλίο είναι ατμοσφαιρικό, όχι τόσο για τα τοπία που περιγράφονται, όσο για τις σκηνές και τους διαλόγους που αποτυπώνουν την ένταση και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των χαρακτήρων.

Το βιβλίο «Ματωμένη σελήνη» εντάσσεται στα καλύτερα της σειράς του Νέσμπο με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε.