Τα κορίτσια

Ιρλανδία, αρχές του εικοστού αιώνα. Αρχοντικό Ένισμορ. Με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα, που σημάδεψαν την Υφήλιο, όπως το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη βύθιση του «Τιτανικού», σε μία χώρα, η οποία φλέγεται εσωτερικά και ετοιμάζεται πυρετωδώς για εξέγερση με απώτερο στόχο την ανεξαρτησία της, δύο κορίτσια, η Βικτόρια Μπελ, από το πλούσιο αρχοντικό, και η Ρόζι Κιλίν, από μια φτωχή αγροτική ιρλανδέζικη οικογένεια, θα βρεθούν να παρακολουθούν μαζί μαθήματα. Θα μεγαλώσουν μαζί, θα γίνουν φίλες αχώριστες. Οι διαφορετικές καταβολές τους, ωστόσο, θα τις απομακρύνουν, με τη Ρόζι να εργάζεται ως απλή υπηρέτρια στην έπαυλη και τη Βικτόρια να μυείται στην αργόσχολη και πολυτελή ζωή της δουβλινέζικης «καλής» κοινωνίας. Και καθώς η εθνικιστική εξέγερση βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι δυο τους θα υποχρεωθούν να προβούν σε επιλογές που θα τις φέρουν σε σύγκρουση μεταξύ τους. Ενώ, παλεύοντας να βρουν τον εαυτό τους, θα βιώσουν τον έρωτα και την απώλεια, θα προσπαθήσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να ζήσουν όπως εκείνες επιθυμούν αδιαφορώντας για τις επιταγές και τα «πρέπει» της κοινωνίας.

Αριστοκρατία και υπηρετικό προσωπικό. Ευγενείς και φτωχολογιά. Δύο κόσμοι, με τεράστιο χάσμα μεταξύ τους, που συνυπάρχουν. Στο μυθιστόρημα της Patricia Falvey «Τα κορίτσια του Ένισμορ» θίγονται διαχρονικά θέματα. Η φιλία, το καθήκον απέναντι στην οικογένεια, ο απαγορευμένος και ανεκπλήρωτος έρωτας, αλλά και οι προκαταλήψεις και η αβεβαιότητα μιας κοινωνίας που είδε να ανατρέπονται και να χάνονται όλα όσα γνώριζε μέχρι τότε.

Μυθιστόρημα εποχής, ορόσημο της ιρλανδικής λογοτεχνίας, εμβληματικό. Με πλούσια πλοκή που μεταφέρει τους αναγνώστες σε έναν διαφορετικό κόσμο και τους καθηλώνει, με ζωντανούς χαρακτήρες και με σειρά ανατροπών, «Τα κορίτσια του Ένισμορ» κάλλιστα μπορούν να σταθούν δίπλα σε έργα, όπως το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» και το «Δόκτωρ Ζιβάγκο».

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση της Στέλλας Πεκιαρίδη.