Η δεύτερη υπόθεση για τον Βίλιαμ Βίστιν

Το νέο βιβλίο του βραβευμένου Jorn Lier Horst, με πρωταγωνιστή τον Βίλιαμ Βίστιν –το πρώτο κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Έγκλημα στα φιόρδ» (Διόπτρα 2016)– είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που κινείται σε πιο σκοτεινά μονοπάτια από την πρώτη ιστορία.

Ο Βίλιαμ Βίστιν βλέπει το όνομά του στις εφημερίδες όταν μια παλιά υπόθεση έρχεται και πάλι στο φως. Η Σεσίλια Λίντε είχε απαχθεί πριν από δεκαεπτά χρόνια και βρέθηκε δολοφονημένη. Τότε τα στοιχεία καταδείκνυαν έναν συγκεκριμένο ύποπτο, ο οποίος καταδικάστηκε. Τώρα ο Βίλιαμ βλέπει τη φωτογραφία του να φιγουράρει και στο συνοδευτικό κείμενο να κατηγορείται ο ίδιος ότι απέκρυψε στοιχεία και οδήγησε στην καταδίκη του λάθος ανθρώπου.

Ο Βίλιαμ προσπαθεί να μη δώσει βάση στα δημοσιεύματα, όμως η εξαφάνιση μιας ακόμα γυναίκας, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της Λίντε, τον ρίχνει στο παιχνίδι χωρίς άλλη διέξοδο. Ξεκινάει ένα κυνήγι με τον δράστη και τον χρόνο, τις εφημερίδες και το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Βίλιαμ άλλοτε είναι ο κυνηγός και άλλοτε ο κυνηγημένος.

Με τη συνδρομή της κόρης του, αλλά και παλιών συναδέλφων, ο Βίλιαμ θα αναζητήσει στοιχεία που κρύβονται δεκαεπτά χρόνια πίσω, αλλά και τον τρόπο που τα γεγονότα συνδέονται. Και τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ο Horst υφαίνει μια υπόθεση αινιγματική, σκοτεινή, καθ’ όλα αστυνομική. Το ύφος του συγγραφέα κινείται σε ήρεμη γραμμή, χωρίς υπερβολικές εντάσεις, με προσήλωση περισσότερο στα πρόσωπα παρά στην πλοκή. Γι’ αυτό καταφέρνει και αποδίδει μια πολύ ρεαλιστική εικόνα στους χαρακτήρες της ιστορίας, στη δόμηση και αποδόμηση των προσώπων, ψυχολογικά υπόβαθρα άρτια σκιαγραφημένα. Όπως και στο πρώτο βιβλίο ο συγγραφέας διαμορφώνει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, μυστηριακή, σκοτεινή, ομιχλώδη, θέτοντας τα πιόνια του σε κίνηση, άλλοτε εμφανώς και άλλοτε με παρασκηνιακό τρόπο. Αυτά είναι τα στοιχεία που χειρίζεται πολύ καλά ο Horst: ίντριγκα, παρασκήνιο, ψυχολογία. Και αυτά τα στοιχεία αποτελούν βασικό κορμό για ένα πολύ καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.