Η Ιστορία ως αστυνομικό μυθιστόρημα

Αυτό είναι το τρίτο μυθιστόρημα του εκκεντρικού Νορβηγού συγγραφέα Hans Olav Lahlum σε μια σειρά που διαδραματίζεται στα τέλη της ταραγμένης και άκρως ενδιαφέρουσας δεκαετίας του ’60, με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας Κόλμπιορν Κρίστιανσεν, γνωστού ως Κ2, και την ευφυή βοηθό του Πατρίσια, μια νεαρή με ένα λαμπερό μυαλό καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα.

Στο Όσλο του 1970, ο επιθεωρητής γίνεται συμπτωματικά μάρτυρας της απεγνωσμένης και άκαρπης προσπάθειας μιας νεαρής γυναίκας να επιβιβαστεί σε ένα τρένο, πριν καταλήξει νεκρή στις γραμμές του το ίδιο βράδυ… Καθώς ερευνά την υπόθεση ανακαλύπτει ότι η ιστορία πίσω από τη δολοφονία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν μια ομάδα πολιτικά ενεργών νέων ανθρώπων κανόνισε μια εκδρομή στα βουνά. Εκεί, ο χαρισματικός αρχηγός της ομάδας –και αρραβωνιαστικός του θύματος–, εξαφανίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Οι σχέσεις μεταξύ εκείνων των φίλων και συντρόφων, τι ακριβώς είδε το θύμα που την έκανε να τρέξει για να σωθεί εκείνο το μοιραίο βράδυ καθώς και η έρευνα του εξαφανισθέντος για έναν θύλακα Νορβηγών Ναζί ακόμη εν δράσει, είναι τα τρία κλειδιά του περίπλοκου μυστηρίου που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Επιπλέον, καθώς εξελίσσεται η πλοκή γίνεται σαφές ότι ο θάνατος της νεαρής κοπέλας θα λειτουργήσει σαν καταλύτης σε μια αλληλουχία ζοφερών γεγονότων…

«Η δολοφονία καταλύτης» είναι ένα γρήγορο και ευφυές whodunnit στο στιλ των μυστηρίων της Άγκαθα Κρίστι (από την οποία ο συγγραφέας έχει έντονες επιρροές) που σε κάνει να εμπλέκεσαι στην υπόθεση ως ντετέκτιβ αναζητώντας επίσης το δολοφόνο – και ομολογώ ότι δύσκολα τον μαντεύεις… Παράλληλα, ο Hans Olav Lahlum έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο στην πειστικότητά του και την ατμόσφαιρα ιστορικό μυθιστόρημα – σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα ούτε διαδίκτυο ενώ οι πολιτικές ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις κυριαρχούσαν στην κοινωνική ζωή, ιδιαίτερα των νεολαίων. Ταυτόχρονα, το αστυνομικό μυστήριο εμπεριέχει και το στοιχείο του πολιτικού θρίλερ ενώ βασικό στοιχείο της πλοκής είναι το ανθρώπινο δράμα στο οποίο συχνά εξελίσσονται οι οικογενειακοί δεσμοί.

Αν και είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς που διαβάζω (προηγούνται οι «Ανθρώπινες Μύγες» και οι «Άνθρωποι-δορυφόροι», επίσης από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος), δεν είχα καμία δυσκολία να παρακολουθήσω την υπόθεση αφού τα αστυνομικά μυστήρια κάθε βιβλίου είναι αυτοτελή και βρήκα ενδιαφέρον, από άποψη χαρακτήρων, το πρωταγωνιστικό δίδυμο και την ιδιαίτερη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Οπωσδήποτε το βάρος πέφτει στην ανακάλυψη του δολοφόνου, πρόκειται δηλαδή για ένα κλασικό αστυνομικό, και ο συγγραφέας έχει την ικανότητα να χειρίζεται άψογα το σασπένς και τις ανατροπές που απαιτεί το είδος. Το διάβασα σε μια καθισιά και το προτείνω σε όσους αγαπούν τη «βασίλισσα» Άγκαθα Κρίστι.