Θρίλερ στην παγωμένη Ανταρκτική

Το θρίλερ, τόσο στον κινηματογράφο όσο και στη λογοτεχνία, απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς από τον συγγραφέα, ώστε να δείχνει αληθοφανές και να οδηγείται σε μια πιστευτή λύση. Ο Robert Masello, στο ογκώδες μυθιστόρημά του, έχει φροντίσει ώστε να εξηγεί κάθε γεγονός και να προετοιμάζει τη λύση του προβλήματος από την αρχή, σχεδόν, της ιστορίας.

Ο Μάικλ, ένας φωτογράφος που εργάζεται σε περιοδικό, προσπαθεί να ξεπεράσει την τραγωδία που τον χτύπησε όταν η σύντροφός του χτύπησε κατά τη διάρκεια μιας αναρρίχησης και από τότε βρίσκεται σε κώμα. Αποφασίζει να αναλάβει μια αποστολή που του αναθέτει ο εκδότης του: να πάει για ένα μήνα σε έναν αμερικανικό ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική. Πραγματικά η αποστολή του καταφέρνει να τον κάνει να ξεχαστεί, να ζήσει νέες εμπειρίες και να γνωρίσει νέους ανθρώπους, όπως τον παράξενο συγκάτοικό του, τον Ντάριλ, έναν ερευνητή που ασχολείται με τα ψάρια. Σε μια κατάδυση που κάνουν οι δυο τους, ο Μάικλ ανακαλύπτει το σώμα μιας γυναίκας μέσα σους πάγους. Όταν ανασύρουν το τεράστιο κομμάτι πάγου, οι ερευνητές βλέπουν ότι πίσω από το σώμα της γυναίκας υπάρχει και το σώμα ενός άντρα. Τους τοποθετούν στα εργαστήρια για να τους μελετήσουν, αλλά όταν οι πάγοι λιώνουν τα σώματα εξαφανίζονται. Αρχικά, όλοι νομίζουν ότι κάποιος από τη βάση τα έκλεψε, αλλά αργότερα συνειδητοποιούν ότι… τα πτώματα έφυγαν μόνα τους. Καταφέρνουν να εντοπίσουν την κοπέλα, την Έλινορ και να μάθουν την ιστορία τους, μια ιστορία που ξεκινάει 150 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που ζει, ιδιαίτερα όταν μέλη του προσωπικού πεθαίνουν και «ανασταίνονται» και ο επιθετικός σύντροφος της κοπέλας προσπαθεί να την πάρει από τον ερευνητικό σταθμό.

Το μυθιστόρημα στο μεγαλύτερο μέρος του κινείται ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο: από τον 19ο αιώνα στον 21ο και από την ταραγμένη Ευρώπη στην παγωμένη Ανταρκτική. Μέσα από αυτές τις μετακινήσεις ξετυλίγονται οι ιστορίες της Έλινορ και του Σινκλέρ, καθώς και του Μάικλ, μέχρι που οι συνθήκες οδηγούν στην συνάντηση αυτών των ανθρώπων που έχει απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους. Ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα απλό και γρήγορο θρίλερ. Αφιερώνει χρόνο στο να αναπτύξει χαρακτήρες, να περιγράψει καταστάσεις αλλά και το περιβάλλον των διαφορετικών εποχών για τις οποίες γράφει δίνοντας προσοχή σε λεπτομέρειες που καθιστούν την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της ιστορίας αληθοφανή.

Το «Αίμα και πάγος» είναι μια εξαιρετικά φροντισμένη ιστορία θρίλερ, με αγωνία που προκύπτει λόγω των καταστάσεων και όχι λόγω τρομακτικών σκηνών, με καλά ανεπτυγμένους χαρακτήρες και το υποβλητικό φόντο της παγωμένης Ανταρκτικής που δημιουργεί ένα ασφυκτικό συναίσθημα αδιεξόδου στον αναγνώστη. Ένα καλό ανάγνωσμα για όσους δεν φοβούνται να πιάσουν στα χέρια τους ογκώδη βιβλία.