Η οικογένεια Μάρκαμ ονειρεύεται μια νέα ζωή σε μια αφρικανική φάρμα, αφήνει τις ανέσεις του σπιτιού της στην Αγγλία και πηγαίνει στην Κένυα. Εκεί, η Μπέριλ, η κόρη των Μάρκαμ, μεγαλώνει με τρόπο αντισυμβατικό, διαμορφώνοντας μια ισχυρή προσωπικότητα αλλά και μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε άγριο. Όταν διαλύονται όλα όσα γνωρίζει και εμπιστεύεται, η νεαρή Μπέριλ ρίχνεται σε μια σειρά από καταστροφικές σχέσεις, πριν μπλεχτεί σ’ ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο με τον ακαταμάχητο κυνηγό σαφάρι Ντένις Φιντς Χάτον και τη συγγραφέα βαρόνη Κάρεν Μπλίξεν. Γενναία, τολμηρή και αντιφατική, η Μπέριλ θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να κατακτήσει τον Ντένις, προτού συνειδητοποιήσει ότι το πεπρωμένο της είναι ένα και μοναδικό: να πετάει.

Ένα μυθιστόρημα για μια αληθινή, ξεχωριστή ζωή, αυτή της Μπέριλ Μάρκαμ, που η ιστορία την κατέγραψε ως την πρώτη γυναίκα εκπαιδεύτρια αλόγων στην Κένυα και την πρώτη γυναίκα αεροπόρο που πραγματοποίησε με επιτυχία υπερατλαντική πτήση. Το βιβλίο μάς μεταφέρει στην Κένυα των αρχών του 20ού αιώνα, την περίοδο της αποικιοκρατίας, όπου η μικρή Μπέριλ, ένα ονειροπόλο αγοροκόριτσο με διάθεση για περιπέτεια, μεγαλώνει σε μια φάρμα αλόγων, σε ένα περιβάλλον άγριο και γι’ αυτό γοητευτικό. Γίνεται στενή φίλη με ένα αγόρι από φυλή ιθαγενών, μαθαίνει να κυνηγά, να κατασκευάζει τόξο, να χρησιμοποιεί ρόπαλο, να είναι αόρατη, ένα με τη μαγική και απρόβλεπτη φύση της Αφρικής που γίνεται πατρίδα της.

Έτσι απρόβλεπτη γίνεται και η ίδια. Έχοντας στην ουσία εγκαταλειφθεί από τη μητέρα της και παίρνοντας όλο και πιο ενεργό ρόλο στις δραστηριότητες της φάρμας και στην εκπαίδευση των αλόγων, ειδικά αφότου ο πατέρας της καταρρέει οικονομικά και χάνει την περιουσία τους, εξελίσσεται σε μια δυναμική και ατίθαση γυναίκα που αμφισβητεί κάθε σύμβαση, κάθε πρέπει. Η ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτύξει με τον κυνηγό σαφάρι, Ντένις Φιντς Χάτον, θα δώσει νέα ρότα και ώθηση στη ζωή της. Είναι αυτός που θα της δώσει τελικά “φτερά”, θα την ανεβάσει μέχρι τα σύννεφα και θα την κάνει να αγαπήσει τα αεροπλάνα. Παθιάζεται, ερωτεύεται, παντρεύεται, καταστρέφεται και ξαναγεννιέται. Πνεύμα ελεύθερο, τολμηρό, αλλά και ευαίσθητο, η Μπέριλ Μάρκαμ ανέπτυξε δικούς της κώδικες, αμφισβήτησε τον διαχωρισμό των φύλων, αγάπησε αυθεντικά τη ζωή και υπερασπίστηκε τις επιλογές της, κάποιες από τις οποίες ήταν σίγουρα αμφιλεγόμενες.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο και εξαιρετικά κινηματογραφικό μυθιστόρημα εποχής που συγκινεί και ενθουσιάζει. Η Πόλα ΜακΛέιν χρησιμοποιεί μια γραφή έντονα εικονοπλαστική που ζωντανεύει τόσο τους ήρωες στα μάτια του αναγνώστη, όσο και τις τοποθεσίες, τα τοπία και τη μοναδική φύση της Αφρικής των οποίων οι περιγραφές είναι θαυμάσιες. Επιπλέον, μέσα από την ιστορία της Μπέριλ, που τη διαβάζουμε σε πρώτο πρόσωπο, ρίχνουμε και μια ματιά στην ιδιαίτερη κοινωνία των Βρετανών που είχαν εκπατριστεί την περίοδο εκείνη στην Κένυα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκεί τρόπου ζωής τους – αν και αυτό θα μπορούσε πιστεύω να δοθεί και με περισσότερο θάρρος και ιστορικό βάθος.

«Η συγγραφή μυθοπλασίας με ήρωες υπαρκτά πρόσωπα μοιάζει λίγο με ελεύθερη πτώση», σημειώνει η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου, του οποίου εναρκτήρια σπίθα αποτέλεσε το αυτοβιογραφικό βιβλίο της ίδιας της Μπέριλ Μάρκαμ, με τίτλο “West with the night”.

Μια ζωή γεμάτη, μια ιστορία καθηλωτική, το “Σε γη και ουρανό” της Πόλα ΜακΛέιν είναι ένα βιβλίο από αυτά που στεναχωριέσαι όταν φτάνεις στην τελευταία σελίδα.