50 ιστορίες γυναικείας δύναμης

Οι γυναίκες που θέλουν ισότητα με τους άντρες,

δεν είναι αρκετά φιλόδοξες

Timothy Leary

Αφιερωμένη ”στο άλλο μισό του ουρανού” είναι αυτή η συλλογή βιογραφιών σημαντικών γυναικών, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, που δημιούργησαν η Δήμητρα Νικολαΐδου και η Γεωργία Παναγιωτίδου. Από τη Σαπφώ έως τη Μαίρη Σέλλεϋ, από την Ιωάννα της Λωρραίνης έως την Ίντιρα Γκάντι και από τη Μαρία Κιουρί έως τη Μητέρα Τερέζα, οι δύο συγγραφείς διατρέχουν τους αιώνες, τις ηπείρους και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, ώστε να παρουσιάσουν συνοπτικά και εύληπτα για κάθε αναγνώστη τη ζωή και το έργο γυναικών που έκαναν τη διαφορά και άλλαξαν, με το δικό της τρόπο η καθεμία, τον κόσμο.

Στο βιβλίο, ανάμεσα στις διάσημες και αναγνωρίσιμες διεθνώς γυναίκες, υπάρχουν και πολλές λιγότερο γνωστές ή και σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως η τυφλή Αμερικανίδα Έλεν Κέλερ που κατόρθωσε να σπουδάσει και να γίνει το 1904 το πρώτο άτομο με ειδικές ανάγκες με πτυχίο πανεπιστημίου και η Αγγλίδα εφευρέτρια και μαθηματικός Άντα Λάβλεης (κόρη του Λόρδου Βύρωνα), που εφηύρε την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού. Δεν λείπουν βέβαια κι οι αμφιλεγόμενες αλλά οπωσδήποτε σημαντικές προσωπικότητες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η Εύα Περόν αλλά και η Μαντόνα, ενώ ιδιαίτερη πινελιά προσθέτει κι ένας φανταστικός γυναικείος χαρακτήρας, που έχει αγαπηθεί αλλά και κατηγορηθεί πολύ για το πρότυπο που αντιπροσωπεύει: δεν είναι άλλη από τη …Σταχτοπούτα και το περίφημο γοβάκι της, που την ιστορία της συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές από την αρχαία Ελλάδα και την Κίνα έως τους Ινδιάνους της Βορείου Αμερικής!

Το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου πονήματος είναι ότι οι δύο γυναίκες συγγραφείς κατόρθωσαν να μετατρέψουν το υλικό της έρευνάς τους σε ένα κείμενο ευχάριστο και ευκολοδιάβαστο – το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα, ειδικά ως δώρο σε κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία, όχι μόνο ως διδακτικό ανάγνωσμα αλλά και ως πρακτικό εγχειρίδιο για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τα εμπόδια που, ακόμα και σήμερα, θα συναντήσουν στο δρόμο τους ακριβώς γιατί είναι γυναίκες. Βέβαια, αν και οι συγγραφείς διατηρούν τη γυναικεία ματιά και ευαισθησία, σε καμία περίπτωση δεν καταφεύγουν σε πύρινα φεμινιστικά κηρύγματα. Πάντως, για να ικανοποιήσω και τις φεμινίστριες και για να… πειράξω φιλικά (και πάντα μέσα στα πλαίσια του χιούμορ) τους άντρες αναγνώστες, θα κλείσω αυτή την παρουσίαση με μια έξυπνη ρήση από την εισαγωγή του βιβλίου: ”Φυσικά και ο Θεός έφτιαξε τον Αδάμ πριν από την Εύα. Κάθε καλλιτέχνης κάνει ένα πρόχειρο σκίτσο, πριν φτιάξει το αριστούργημά του.”