Σχέδιο: Roberto De La Torre

To X-Men: Prelude to Schism είναι μια σειρά (αποτελούμενη από τέσσερα τεύχη), η οποία λειτουργεί ως εισαγωγή για το τι έρχεται στο μυστηριώδες σύμπαν της Marvel. Το ατού της σειράς είναι ότι εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ των X-men σε μια από τις πιο δύσκολες ώρες τους και δεν ασχολείται τόσο με την πλοκή που θα ακολουθήσει.

Στο πρώτο τεύχος, ο Jenkins εξερευνά τη δυναμική σχέση μεταξύ του Κύκλωπα (Cyclops) και του καθηγητή  Xavier. Από την αρχή γίνεται γνωστό στον αναγνώστη ότι κάτι απειλητικό για τους μεταλλαγμένους πλησιάζει. Και εδώ αρχίζει και ξετυλίγεται η ιστορία του Κύκλωπα μέσα από τα μάτια του καθηγητή Xavier, από τότε που ήταν ο πιο χαρισματικός μαθητής στη σχολή του καθηγητή μέχρι τώρα, που ηγείται των X-men.

Αν και τον τελευταίο καιρό η σχέση των δυο είχε ψυχρανθεί εξαιτίας των διαφορετικών απόψεών τους, σε αυτό το τεύχος βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο πάλι. Ο καθηγητής Xavier δεν μπορεί παρά να είναι  περήφανος για όσα έχει κατορθώσει ο μαθητής του μέχρι τώρα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον που για πρώτη φορά βλέπουμε την πορεία του Κύκλωπα, την ανθρώπινη πλευρά του, αυτή με τους ενδοιασμούς που είχε να αντιμετωπίσει καθώς και όλες τις ευθύνες που ανέλαβε χωρίς ωστόσο να σταματήσει να πολεμάει τόσο για την προστασία του κόσμου από απειλές, όσο και για την προστασία των μεταλλαγμένων.

Το σχέδιο του De La Torre συμπληρώνει την ατμόσφαιρα πειστικά. Θυμίζει βέβαια λίγο ρετρό αλλά πετυχαίνει να αποδώσει τον ψυχισμό των ηρώων καθώς και την αόρατη απειλή που απλώνεται γύρω τους. Η εξαιρετική χρήση χρωμάτων εδώ από τον Lee Loughridge δίνει γραφικότητα και ποικιλία.

Το Prelude to Schism, αν και δεν αποκαλύπτει τίποτα σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί, παρουσιάζει με μια ενδιαφέρουσα προοπτική τον ψυχισμό και τα συναισθήματα των ηρώων, δυο σημαντικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την μετέπειτα πορεία τους και τις αποφάσεις τους.