Σχέδιο: Tony Moore

Το Battle Pope, δημιουργία του Robert Kirkman και σχεδιασμένο από τον Tony Moore, αποτελεί μια αναιδώς ευχάριστη περιπέτεια που στοχεύει στο να καυτηριάσει θρησκευτικά πρότυπα και αντιλήψεις της εποχής μας.

Η ιστορία είναι αρκετά απλή. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είναι ένας αλαζόνας γυναικάς που βρίζει και καπνίζει πούρα, κάθε άλλο δηλαδή παρά το θρησκευτικό πρότυπο που θα περίμενε κανείς. Όταν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και ορδές δαιμόνων θα κατακλύσουν τη γη, ο Πάπας θα έχει μια ευκαιρία να εξιλεωθεί αναλαμβάνοντας την αποστολή να απελευθερώσει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Για να διεκπεραιώσει αυτήν την αποστολή, ο Πάπας παίρνει ένα νέο σώμα (μετατρέπεται σε Ράμπο), ως βοηθός του εμφανίζεται ο Ιησούς που θυμίζει χίπη και, φυσικά, θα πρέπει να πολεμήσει ενάντια σε ορδές δαιμόνων, με αρχηγό των κακών τον Σατανά, για την τελική αναμέτρηση.

Το σενάριο του Kirkman είναι έξυπνο, αστείο, προσβλητικό, σχεδόν βλάσφημο, αλλά εκεί κρύβεται και η γοητεία του. Πετυχαίνει να παρουσιάσει έναν Πάπα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, ενώ παράλληλα καπνίζει τα αγαπημένα του πούρα και έχει ως βοηθό τον Ιησού, ο οποίος θυμίζει χίπη σε κάθε έκφρασή του.

Το σχέδιο του Tony Moore υποστηρίζει καλά τη δράση, την εξέλιξη της πλοκής και τις σκηνές μάχης, χωρίς όμως να έχει τη μαεστρία των μετέπειτα δουλειών του. Η δουλειά που έχει γίνει στα πάνελ είναι απλή και καθαρή, όμως χωρίς κάτι το εξαιρετικό.

Το Battle Pope είναι μια απλή, κωμική και προκλητική περιπέτεια που σίγουρα θα διασκεδάσει τον αναγνώστη με την πνευματώδη σάτιρά του αλλά και το καυστικό σενάριό του. Αξίζει, επίσης, να δει κανείς και τα πρώτα βήματα δυο σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Kirkman και o Moore.