Μπουλουκτσήδων ιστορία

Ένας κόσμος αποκαλύπτεται, αυτός των θεατρικών μπουλουκιών, στο βιβλίο του Πασχάλη Πράντζιου Βαγόνι τρίτης θέσης. Ένας κόσμος, άγνωστος στους πολλούς, ξεδιπλώνεται χάρη στην ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα του συγγραφέα, κάτι που γίνεται σαφές και από την εκτενή βιβλιογραφία στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, αλλά και από τις πολλές πληροφορίες που δίνονται μέσα σε αυτό.  Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα κωμικά περιστατικά που λάμβαναν χώρα κατά τις περιοδείες των μπουλουκτσήδων και που παρατίθενται ενσωματωμένα στη μυθιστορηματική αφήγηση.

Μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού, που το προσφωνούσαν «Λενάκι», που στις αρχές του 20ού αι. το έσκασε από τη Ροδίτσα Φθιώτιδος ακολουθώντας τον έρωτα, έγινε μέλος των μπουλουκιών και έκανε πραγματικότητα τα όνειρά του. Και μέσα από την κόρη της την Κάλλι, που γίνεται μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου, και την εγγονή της Ελένη, εξίσου ηθοποιό, το χρονικό, η ιστορία του θεσμού των θεατρικών μπουλουκιών παρουσιάζεται άριστα ενσωματωμένη. Οι γυναίκες αυτές όμως δεν «δρουν» μόνες τους. Δίπλα τους και γύρω τους συναθροίζονται συγγενείς, σύζυγοι, φίλοι. Ο Ανδρέας, η Ρόζα, ο Ρίκος, ο Μέρμηγκας κ.ά. Όλοι τους παίζουν σημαντικό ρόλο.

Παράλληλα η ελληνική Ιστορία του 20ού αι. αποτελεί το background, με τη μορφή επικαίρων και σοφά τοποθετημένη σε καίρια σημεία της κυρίως αφήγησης. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος, δικτατορία, μεταπολίτευση∙ όλα βρίσκονται στο βιβλίο αυτό και έχουν αντίκτυπο στους ήρωές του, καθορίζουν τις ζωές τους, τις κατευθύνουν.

Ο προσεγμένος λόγος, το πλούσιο λεξιλόγιο, οι τόσο ζωντανοί διάλογοι, που παραπέμπουν σε θεατρική παράσταση, η αφήγηση που κυλάει ανεμπόδιστη, παρασύροντας τους αναγνώστες σε ό,τι διαβάζουν, αποτελούν τα αφηγηματικά «υλικά» του Πασχάλη Πράντζιου, ο οποίος τα διαχειρίζεται με άψογο τρόπο.

Βαγόνι τρίτης θέσης, λοιπόν, σαν αυτά με τα οποία ταξίδευαν πάντα, ελλείψει χρημάτων, οι μπουλουκτσήδες.

Παρακαλώ, επιβιβαστείτε και απολαύστε το ταξίδι.