Σχέδιο: Kajo Baldisimo

Ένα από τα καλύτερα graphic novel των τελευταίων χρόνων έπεσε στα χέρια μου πρόσφατα. Το Trese: Murder On Balete Drive. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι πρόκειται για ιστορίες από τη φιλιππινέζικη μυθολογία, ποπ κουλτούρα και παράδοση, μια και έχουν γίνει περισσότερο γνωστά τα ιαπωνικά manga και anime, καθώς και κάποια κινεζικά και κορεάτικα graphic novel.

Οι ιστορίες ακολουθούν την Αλεξάνδρα Τρέσε, μια ντετέκτιβ που δουλεύει με την αστυνομία, σε υποθέσεις με μεταφυσικές προεκτάσεις και ρίζες. Σε αυτήν την επικίνδυνη δουλειά τη βοηθούν οι στυλιζαρισμένοι δίδυμοι Καμπάλ, σωματοφύλακες με μαγική υπόσταση. Θα τη δούμε να κυνηγάει πλάσματα από τη φιλιππινέζικη λαϊκή παράδοση ή να τα συμβουλεύει σχετικά με υποθέσεις, έχοντας έναν ανεπίσημο ρόλο φύλακα της ανθρωπότητας.

Σε αυτήν την ιστορία η Αλεξάνδρα Τρέσε κυνηγάει μια συμμορία aswang, πλασμάτων που μπορούν να πάρουν ανθρώπινη μορφή. Ένα μονοπάτι στοιχείων που αφορούν φρικιαστικούς και ανεξήγητους θανάτους στη Μανίλα (μια γυναίκα καμένη ζωντανή σε ένα δωμάτιο που δεν έχει καεί και ένας άνδρας του οποίου κυριολεκτικά τού ρούφηξαν τη ζωή από μέσα του), οδηγούν την αστυνομία να συνειδητοποιήσει ότι υπερφυσικές δυνάμεις έχουν ανακατευτεί.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Guerrero καλεί την Αλεξάνδρα Τρέσε, γνωρίζοντας τις γνώσεις της για τα πλάσματα του υπερφυσικού και τους κανόνες του κόσμου αυτού. Ο παππούς της συνομιλούσε με aswang, ο πατέρας της συχνά τα κυνηγούσε αλλά η ίδια κινείται ανάμεσα σε συμμαχίες και εχθρότητες για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει.

Ο συγγραφέας μας καθοδηγεί σε ένα μονοπάτι όπου οι λαϊκές παραδόσεις και μύθοι συναντούν τη φαντασία, με μια πετυχημένη μίξη τρόμου, μυστηρίου και δράσης, χτισμένα όλα σε μια αφήγηση που ακολουθεί καθημερινές υποθέσεις σε έναν κόσμο όπου υπερφυσικά πλάσματα μένουν κυριολεκτικά δίπλα μας.

Το σχέδιο είναι καταπληκτικό και ίσως το πιο δυνατό ατού της ιστορίας. Ασπρόμαυρο, τονίζει και τις δυο πλευρές της ζωής, πλούσιο σε εκφράσεις και λεπτομέρειες που τονίζουν την κουλτούρα που εκπροσωπούν, διατηρώντας ένα νουάρ στοιχείο.

Μια επιτυχημένη προσέγγιση στις αστυνομικές ιστορίες με στοιχεία από τη φιλιππινέζικη λαϊκή παράδοση,  κουλτούρα και μύθους, με μια πρωταγωνίστρια που συχνά ακροβατεί ανάμεσα στους δυο κόσμους, και κάπου εκεί στις γκρίζες ζώνες βρίσκει απαντήσεις αλλά και κατανοεί και τη δική της κληρονομιά.