Σχέδιο: John Romita Jr.

Το πολυαναμενόμενο World War Hulk είναι μια ιστορία που είχε προκαλέσει τρομερή αγωνία στους θαυμαστές του πράσινου γίγαντα, μια και αποτελεί ουσιαστικά την επιστροφή του, αλλά και στο σύμπαν της Marvel, για το αν θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του κοινού και για το τι καινούργιο θα παρουσίαζε.

Η ιστορία ακολουθεί τον Hulk, πιο θυμωμένο από ποτέ, στο ταξίδι επιστροφής του στη Γη, για να πάρει την εκδίκησή του. Με flashbacks υπενθυμίζεται στον αναγνώστη ότι πριν από ενάμιση χρόνο οι Illuminati ( Iron-Man, Dr.Strange, Reed Richards, Black Bolt), εκτός από τον Charles Xavier, εκτόξευσαν τον Hulk στο βαθύ διάστημα, σε έναν ακατοίκητο πλανήτη, στην προσπάθεια να τον εξορίσουν εκεί για να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Γης από τις καταστροφές που προκαλεί.

Όμως, κάτι πήγε στραβά με αποτέλεσμα το σκάφος του Hulk να προσγειωθεί σε έναν κατοικημένο πλανήτη, όπου άρχισε μια νέα ζωή: από σκλάβος έγινε βασιλιάς αυτού του βαρβαρικού λαού και σύντομα βρήκε την βασίλισσά του. Ώσπου ένας εκρηκτικός μηχανισμός στο σκάφος του εκρήγνυται, ο πλανήτης καταστρέφεται και μαζί του πεθαίνει ο λαός και  η εγκυμονούσα βασίλισσα του Hulk. Η εξέλιξη των γεγονότων εξαγριώνει τον πράσινο γίγαντα που μαζί με μια ομάδα πολεμιστών κατευθύνεται προς τη Γη, για να πάρει εκδίκηση.

Ο Greg Pak αφηγείται την ιστορία αφήνοντας τα γεγονότα να ξετυλιχθούν και παρουσιάζει τις σκέψεις και τις απόψεις των άλλων ηρώων έως την τελική τους απόφαση. Δεν φοβάται να μπει στην ψυχοσύνθεση του πράσινου γίγαντα και να δει πέρα από τον εκρηκτικό του χαρακτήρα, μέσα σε μια βαθιά προβληματισμένη ψυχή που προσπαθεί να ισορροπήσει τις αδυναμίες της για να λυτρωθεί.

Το σχέδιο του John Romita είναι κλασικό και λίγο βαρύ, πολύ διαφορετικό από τα δυνατά και γραφικά στυλ που επικρατούν, παρ’όλ’αυτά δίνει μια νότα «παλιάς σχολής» στην ιστορία που ταιριάζει καθώς το σενάριο κλιμακώνεται. Οι σκηνές μάχης, απροκάλυπτα κυνικές και έντονες, υποστηρίζουν στο έπακρο το σενάριο.

Το World War Hulk έσπασε τα βαρετά σενάρια επιστροφής σούπερ-ηρώων και βίαιο, συγκλονιστικό και έντονο, πήρε τη θέση του ανάμεσα στα πιο καλογραμμένα κόμικ του τελευταίου καιρού.