Σχέδιο: Michael Lark

Το “Lazarus” είναι μια καθηλωτική, προκλητική και πολυσύνθετη νέα σειρά από το φοβερό δίδυμο των Greg RuckaMichael Lark. Πολλοί θα τη χαρακτήριζαν ως μια σειρά που αφορά ένα δυστοπικό μέλλον, όμως καταφέρνει να ξεφύγει από τα κοινά οριοθετημένα πλαίσια και να κατευθυνθεί σε πιο ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις.

Στο μέλλον, το 1% του πληθυσμού ελέγχει το 40% του πλούτου που υπάρχει. Οι οικογένειες που αποτελούν αυτό το 1% δίνουν σε όσα άτομα έχουν κάποια χρησιμότητα για τις ίδιες ή δουλεύουν γι’ αυτές. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αναλώσιμοι και σκουπίδια. Κάθε οικογένεια επενδύει ένα σεβαστό ποσό σε ένα άτομο το οποίο θα είναι «το ξίφος και η ασπίδα» της. Που σημαίνει ότι του παρέχεται η καλύτερη εκπαίδευση, οποιοδήποτε τεχνολογικό επίτευγμα που έχει να προσφέρει το μέλλον και όλα αυτά για να μπορέσει να προστατεύσει το status της οικογένειας. Το άτομο αυτό ονομάζεται «Λάζαρος». Για την οικογένεια Κάρλαϊλ μια γυναίκα ονομαζόμενη Forever (παντοτινή) είναι ο «Λάζαρος». Και με αυτό το πρώτο τεύχος ξεκινάει η πορεία της.

Το γράψιμο του Rucka είναι δυνατό, νευρώδες και πολύ ανθρώπινο. Η πρωταγωνίστριά του πορεύεται μέσα σε μια ιστορία που θυμίζει τραγωδία. Είναι δυνατή, έχει έναν ρόλο προκαθορισμένο αλλά αισθάνεται από την αρχή αποστροφή για αυτά που συμβαίνουν. Αν και η ίδια δεν μπορεί να πεθάνει, κάτι που κανονικά την καθιστά τεχνολογικό φρικιό, έχει περισσότερη ανθρωπιά από τα άτομα που υπηρετεί. Και εδώ φαίνεται η μαεστρία του συγγραφέα. Με αργούς ρυθμούς αφήνει τη Forever να δει και να συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει πραγματικά στον κόσμο, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο με όλες τις πλευρές. Η οικογένειά της θεωρεί αυτά που νιώθει αδυναμία, ενώ οι άνθρωποι στην υπηρεσία της οικογένειας και «τα σκουπίδια» την αντιπαθούν τόσο για τα προνόμιά της όσο και για την απαθή στάση της. Η μοναξιά της όμως είναι αληθινή, αφού δεν μπορεί να συνδεθεί με κανέναν γύρω της, πράγμα που την κάνει πιο συμπαθή ως χαρακτήρα.

Το σχέδιο του Lark είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη ιστορία. Οι εκφράσεις του προσώπου λένε τη δική τους ιστορία, ενώ είναι εξαιρετική η χρήση σκοτεινής παλέτας για να διαβιβάσει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ιστορίας. Οι σκηνές μάχης είναι απίστευτα νευρώδεις και γραφικές και η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στα πάνελ δίνει ροή στην αφήγηση.

Συνολικά το “Lazarus” έχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει μια σπουδαία σειρά. Δεν πρέπει να το χάσετε!