Σχέδιο: Alex Sheikman & Lizzy John 

Η κλασική ιστορία του Jim Henson, «Ο Μαύρος Κρύσταλλος» (The Dark Crystal), επέστρεψε, αυτή τη φορά ως graphic novel. Για όσους είχαν δει την ταινία στα παιδικά τους χρόνια, αυτή η σειρά αποτελεί έναν θησαυρό αναμνήσεων.

Στο πρώτο μέρος του graphic novel, ο «Μαύρος Κρύσταλλος» ταξιδεύει τον αναγνώστη στις απαρχές του κόσμου, όταν η ζωή άρχισε να δημιουργείται. Η αρχή της σκέψης, των μυστηρίων, των πλασμάτων που έγιναν γνωστά ως Gelflings, ο κόσμος της Θρα και η ύπαρξη του ίδιου του Μαύρου Κρυστάλλου έρχονται στο επίκεντρο.

Ο συγγραφέας, με μια σειρά από πρωτότυπες και λυρικές ιστορίες και ξακουστούς μύθους και παραβολές, ντύνει τον κόσμο που είχαμε δει στην ιστορία φαντασίας του Τζιμ Χένσον (Jim Henson). Γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης της Όγκθρα, ενός πλάσματος με ένα μάτι, κέρατα και περίεργη διάθεση, η οποία θα ταυτιστεί με την αέναη αναζήτηση της γνώσης. Μέσω του γιου της Raunip στο ρόλο του αφηγητή, θα γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω της αλλά και όλα τα θαυμαστά πλάσματα που τον απαρτίζουν.

Αν και ο Brian Holguin ήταν ο αρχικός σχεδιαστής χαρακτήρων στην ταινία The Dark Crystal, εδώ παρέδωσε τα ηνία σε δυο άλλα ταλαντούχα άτομα.

Το σχέδιο των Alex Sheikman & Lizzy John ταιριάζει με την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του graphic novel, ένα επίτευγμα καθόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσει κανείς την αίσθηση που έχουν οι μαριονέτες στο χαρτί.

Αν και ήταν η ταινία αυτή που μας μάγεψε στο παρελθόν, το graphic novel έχει κάνει εξίσου καλή δουλειά στο να μας μεταφέρει στον μαγικό κόσμο της Θρα, εκεί όπου η ίδια η δημιουργία ξετυλίγεται για να μας μεταφέρει σε μύθους και ιστορίες που συναρπάζουν!