Σχέδιο: Ryan Kelly

Ο συγγραφέας Simon Spurrier (X-Men Legacy) και ο μοναδικός σχεδιαστής Ryan Kelly μας δίνουν μια νέα σειρά γεμάτη κτήνη, δύναμη πυρός και ζωές σε γκρίζες ζώνες, σε μια ιστορία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια μίξη στρατιωτικής δράσης και σκοτεινών ιστοριών της παράδοσης όπως «Ο Λαβύρινθος του Πάνα». Αν προσθέσουμε σε αυτό τη χρήση διαφορετικών καλλιτεχνών για το χρώμα της ιστορίας καθώς και ένα τρομερό εξώφυλλο από τον βραβευμένο με Eisner Cameron Stewart, καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η νέα σειρά έκλεψε το ενδιαφέρον κριτικών και κοινού από το πρώτο τεύχος.

Η πλοκή ακολουθεί τη Λου, μια μουσικό που μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο, έπειτα από ένα δάγκωμα από λύκο. Σύντομα αυτή η κατάσταση θα αλλάξει τη ζωή της και θα την οδηγήσει στο να γίνει μισθοφόρος, κάνοντας χρήση των ιδιαίτερων ικανοτήτων του λύκου μέσα της. Η ιστορία της Λου είναι γεμάτη ενέργεια και καλά δομημένη, βάζοντας τον αναγνώστη σε έναν κόσμο γεμάτο βία, μουσική και αρκετό μυστήριο για το πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τη ζωή της Λου σε τρία στάδια, στην παλιά ζωή της στο Λονδίνο, στο πρόσφατο παρελθόν της στο Αφγανιστάν και στο επικίνδυνο παρόν της. Στο Λονδίνο τη γνωρίζουμε ως πρόσωπο, στο Αφγανιστάν μπορούμε να δούμε μια ευρύτερη σύγκρουση, ενώ το παρόν της παρουσιάζει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί: την αιχμαλωσία της. Και τα τρία μέρη είναι καλογραμμένα και κρατούν το ενδιαφέρον.

Οι χαρακτήρες που έχει στήσει ο Spurrier αποτελούν ένα ιδανικό καστ. Η Λου και η κοπέλα της, που παρουσιάζονται σαν καθημερινοί άνθρωποι, σε μια όχι και τόσο απλή σχέση, με μια ρεαλιστική αφήγηση με πολλά στρώματα. Επίσης οι συμπολεμιστές της Λου, που είναι ψυχροί αλλά με ενοχές, γνωρίζουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν αλλά δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν και τις συνέπειες που αυτός ο πόλεμος έχει στη συνείδησή τους.

Ο Simon Spurrier έχει καταφέρει να στήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, με μια δυνατή πρωταγωνίστρια, που όμως δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι απέναντι στη ζωή. Πολύ έξυπνα ο συγγραφέας έχει αφήσει χώρο και χρόνο στους χαρακτήρες τους για να ωριμάσουν ή να πάρουν άλλες κατευθύνσεις αν αυτό χρειαστεί. Οι διάλογοι επίσης έχουν ένταση, ειρωνεία και τον ιδιαίτερο τόνο των χαρακτήρων, ανάλογα με το επάγγελμά τους.

Το σχέδιο του Ryan Kelly είναι απλά μοναδικό. Μια οπτική απόλαυση και αναγνωρίσιμο. Οι σκηνές του είναι σχεδόν απτές, ζωντανές και γεμάτες δράμα, τα κτήνη του ρεαλιστικά και το χαρακτηριστικό του στιλ τονίζει τα πάντα. Το πρώτο τεύχος είναι γεμάτο με το σωστό κοντράστ σε όλα. Έχουμε ρομαντικές στιγμές, αρκετή δράση και πολλές φορές ωμή βία.

Η χρήση διαφορετικών καλλιτεχνών στο χρώμα ήταν μια εμπνευσμένη ιδέα, που χαρίζει σε αυτό το τεύχος την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που έχει. Κάθε σελίδα έχει τη δική της παλέτα και η διαφορά ανάμεσα στις χρονικές περιόδους κάνει πιο εύκολη την ανάγνωση. Η στρατιωτική θητεία της Λου στο Αφγανιστάν είναι γεμάτη σκόνη και σύγχυση, με μια παλέτα με ώχρες και καφέ και αρκετό φως στο πίσω μέρος. Στο Λονδίνο, το παρελθόν της Λου, κυριαρχούν τα μπλε ηλεκτρίκ του Filardi, που στήνουν μια φανταστική σκηνή. Τα διαφορετικά χρώματα αντικατοπτρίζουν τέλεια τη διάθεση και τα αισθήματα της Λου. Οι σωστές δόσεις φωτός/σκοταδιού διατηρούν την ενέργεια της ιστορίας χωρίς να κουράζουν.

Το Cry Havoc είναι μια δυνατή ιστορία, υπέροχα οπτικοποιημένη. Έχει καλή πλοκή, τους κατάλληλους χαρακτήρες και κράτησε το ενδιαφέρον μου σε όλο το πρώτο τεύχος. Αν ψάχνετε λοιπόν για ένα νέο, ενδιαφέρον κόμικ, μόλις το βρήκατε!