Ο Πιερ Λεμέτρ έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στη Γαλλία. Χάρη στην τετραλογία του με ήρωα τον ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν –ένα βιβλίο της σειράς, το «Αλέξ», κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά–     γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση, ενώ με το μυθιστόρημά του για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» κέρδισε το βραβείο Goncourt το 2013. Με το «Τρεις μέρες, μια ζωή» επιχειρεί επίσης να καινοτομήσει αφού δεν πρόκειται για ένα καθαρό αστυνομικό μυθιστόρημα, παρόλο που στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται ένα έγκλημα.

Στο Μποβάλ, ένα μικρό χωριό της γαλλικής επαρχίας, ο δωδεκάχρονος Αντουάν, παιδί χωρισμένων γονιών, νιώθει ξαφνικά αποξενωμένος από τους φίλους του. Αφού εκείνοι προτιμούν πλέον τα παιχνίδια στο Play Station –κάτι που η μητέρα του Αντουάν δεν εγκρίνει– ο ίδιος βρίσκεται να παίζει μόνος του στην ύπαιθρο. Σε αυτές τις ώρες της μοναξιάς θα τον συντροφεύει ο Οδυσσέας, ο σκύλος ενός γείτονα, με τον οποίο το παιδί έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις. Μέχρι που μια μέρα ένα αυτοκίνητο θα χτυπήσει άσχημα τον Οδυσσέα και ο Αντουάν θα γίνει μάρτυρας του απότομου θανάτου του ζώου από τον ιδιοκτήτη του – ο κύριος Ντεσμέ θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει την καραμπίνα του αντί να καλέσει τον κτηνίατρο.

Και τότε θα συμβεί το γεγονός που θα αλλάξει τα πάντα. Η συσσωρευμένη θλίψη του Αντουάν θα εκτονωθεί στον άτυχο Ρεμί Ντεσμέ, τον μικρό του φίλο, που σε μία απερίσκεπτη στιγμή θα τον χτυπήσει με ένα μπαστούνι. Ο Αντουάν θα φροντίσει να κρύψει το πτώμα –το περιστατικό συνέβη στο δάσος– αλλά δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει ποτέ αυτό το φρικτό έγκλημα. Καθώς η εξαφάνιση του Ρεμί γνωστοποιείται, όλο το χωριό κινητοποιείται για να τον βρει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις θα έρθουν στην επιφάνεια, ενώ ο Αντουάν περνά τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του με την αγωνία της αποκάλυψης.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το «Τρεις μέρες, μια ζωή» δεν είναι ένα τυπικό αστυνομικό μυθιστόρημα, αφού ο ένοχος είναι εξαρχής γνωστός. Η δολοφονία του ενός παιδιού από το άλλο λαμβάνει χώρα στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα, ακόμα και ο τρόπος που επιχείρησε ο δολοφόνος να κρύψει τα ίχνη του και τα στοιχεία που άφησε πίσω του. Στη συνέχεια, όμως, ο Λεμέτρ υφαίνει με μαεστρία τον αφηγηματικό ιστό του γύρω από τις σκέψεις του Αντουάν, τις τύψεις και τις ενοχές του, τις απόπειρές του να ξεφύγει από το ασφυκτικό συμβάν, και τις σχέσεις του με τα άλλα πρόσωπα. Έτσι, μέσα από ένα κομβικό γεγονός, παρακολουθούμε την καθοριστική εξέλιξη ενός χαρακτήρα, με ένα πλήθος άλλων, δευτερευόντων χαρακτήρων να τον περιβάλλουν στα διάφορα στάδια της ζωής του.

Ο Λεμέτρ χαρακτηρίζεται από αφηγηματική άνεση, περιγραφική δεξιοτεχνία, και είναι φανερά ικανός στην πειστική ψυχογράφηση των ηρώων του. Κατά συνέπεια, εκεί που κάποιος άλλος συγγραφέας θα δυσκολευόταν, στο «Τρεις μέρες, μια ζωή» το αναγνωστικό ενδιαφέρον διατηρείται ζωντανό, οι ήρωες γίνονται αληθοφανείς και ενδιαφέροντες, ενώ η πλοκή είναι αρκετά συνεκτική ώστε να προκαλεί τον αναγνώστη να αναζητήσει τη συνέχεια. Αν θέλετε λοιπόν μια αστυνομική ιστορία ιδωμένη αλλιώς, μην το χάσετε…