Διαπράττοντας τον τέλειο φόνο…

Αφετηρία ένας φόνος –της μάνας, Ερατώς Θεοφάνους– και η αφορμή ν’ αρχίσουν όλα… Τις ημέρες που ακολουθούν, κατά την προανακριτική εξέταση, θα κληθούν για μια «συζήτηση» όλα τα οικεία πρόσωπα της θανούσης. Ποια ήταν τελικά η Ερατώ και ποια η σχέση της με την κόρη και την εγγονή της; Θα δοθούν πολλές εκδοχές όσες και τα πρόσωπα που θα μιλήσουν ή απλά θα θυμηθούν αργότερα κατά μόνας. Τι έκρυβε στην ψυχή της και τι μυστικά είχε;

Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου από την ανάποδη είναι οι «Τρεις μέρες μετά» της Μάρως Κερασιώτη. Όλα διαδραματίζονται σε χρόνο παρελθόντα. Ξεκινώντας από το τώρα, το παρόν του φόνου, που όλα τα τερματίζει, αφηγείται μια ιστορία που ξεδιπλώνεται προς τα πίσω. Με διαρκείς αναδρομές φωτίζεται το παρελθόν και σκιαγραφούνται με ανατριχιαστική λεπτομέρεια οι χαρακτήρες των ηρώων που εμπλέκονται άμεσα με το γεγονός, αλλά και όσων απλά είναι υποχρεωμένοι να εμπλακούν. Ανάμεσα σε αυτούς και οι δολοφόνοι. Ο αναγνώστης γνωρίζει εξαρχής την ταυτότητα των τελευταίων, δεν αγωνιά για την αποκάλυψή τους. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πώς και τα γιατί, τι τους ώθησε στη μακάβρια πράξη.

Οι ήρωες μιλούν, σκέφτονται, αναλύουν, ενεργούν ανθρώπινα, παίρνουν σάρκα και οστά. Η Κερασιώτη με εργαλεία της τον εσωτερικό μονόλογο, τη συνειρμική αφήγηση και ένα διαρκές πίσω μπρος –που ωστόσο δεν κουράζει τον αναγνώστη, αντιθέτως ανανεώνει το ενδιαφέρον του– δε μένει στο «φαίνεσθαι», εισχωρεί στα άδυτα των ψυχών τους αποκαλύπτοντας τις μύχιες σκέψεις τους, τους φόβους και τις αδυναμίες τους, τα «θέλω» τους, πριν αλλά και μετά το μοιραίο.

Ταυτόχρονα η συγγραφέας κρατάει απόσταση από τα όσα διηγείται. Χωρίς να παρασύρεται από προσωπικά συναισθήματα, περιγράφει τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα των ηρώων στεγνά και αποστασιοποιημένα δίνοντας μια αντικειμενική εικόνα του τι πραγματικά συνέβη. Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν παίρνει θέση, απλά αφηγείται.

Πρώτο σκαλοπάτι για να πατήσει γερά πάνω του το «Τρεις μέρες μετά» αποτελεί η σύγχρονη οικονομική κρίση. Αλλά αυτό τελικά αποδεικνύεται η επίφαση, ισχύει για κάποιους μόνο που ονειρεύονταν να κληρονομήσουν περιουσίες. Αλλά καλά κρυμμένα μυστικά θα ανατρέψουν τα σχέδιά τους.