Στον μαγικό κόσμο του βιβλιοπωλείου

Μια νεαρή αρχαιολόγος, η Άγκνες Μαρτί, μετακομίζει από τη Βαρκελώνη στο Λονδίνο με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να βρει δουλειά σε κάποιο από τα μουσεία της πόλης. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να απελπίζεται ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ και θα πρέπει να επιστρέψει άπραγη στην πατρίδα της. Ο κύριος Έντουαρντ Λίβινγκστον, μακρινός απόγονος του εξερευνητή Λίβινγκστον, είναι ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Moonlight Books στο Τεμπλ του Λονδίνου. Έχει αρχίσει να μεγαλώνει και αποφασίζει να ψάξει για υπάλληλο που θα τον βοηθά για κάποιες ώρες. Μια ξαφνική νεροποντή οδηγεί την Άγκνες να αναζητήσει καταφύγιο στο βιβλιοπωλείο του και οι πρώτες θετικές εντυπώσεις οδηγούν στη συνεργασία τους. Καθώς ο καιρός περνάει η Άγκνες αρχίζει να μαγεύεται από τον χώρο του βιβλιοπωλείου, τις μικρές κρυφές γωνιές του, αλλά και τους ανθρώπους του. Ο στρυφνός χαρακτήρας του κύριου Λίβινγκστον κρύβει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, οι τακτικοί πελάτες με τις ιδιαιτερότητές τους κάνουν τις μέρες ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και η ζωή της Άγκνες αποκτά λίγη από τη μαγεία του βιβλιοπωλείου. Ώσπου μια μέρα ένα πολύτιμο βιβλίο εξαφανίζεται και ο επιθεωρητής Τζον Λόκγουντ κυριολεκτικά εισβάλλει στο βιβλιοπωλείο για να λύσει την υπόθεση.

Το μυθιστόρημα της Mónica Gutiérrez αποτέλεσε μεγάλη διεθνή εκδοτική επιτυχία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γεγονός απόλυτα κατανοητό, καθώς φέρνει μια πνοή φρεσκάδας και αισιοδοξίας. Ο χώρος του βιβλιοπωλείου μετατρέπεται σε μαγική χώρα όπου συναντιούνται διαφορετικοί άνθρωποι, όπως ο ιδιόρρυθμος συγγραφέας που το επιλέγει για να γράψει το βιβλίο του, η κυρία με τα βιολετί μαλλιά που πάντα διαμαρτύρεται για τα βιβλία που της δίνουν και το μικρό χαρισματικό αγόρι που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει αστροναύτης. Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος έχει τη φήμη του στρυφνού και ιδιότροπου, αντιμετωπίζει με ένα ιδιόμορφο χιούμορ και μια φαινομενική αταραξία τους πελάτες και τις καταστάσεις που τον περιβάλλουν και παρά τα όσα του καταλογίζουν κρύβει μια ευαισθησία που τον κάνει να προσπαθεί, ασυνείδητα τις περισσότερες φορές, να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Η Άγκνες. από την άλλη, εισέρχεται στον χώρο του βιβλιοπωλείου με ελάχιστες γνώσεις για τη λογοτεχνία, δέχεται τη δουλειά για βιοποριστικούς λόγους, αλλά καταλήγει να ερωτεύεται τον χώρο και τους ανθρώπους του, να μαγεύεται από τον κόσμο του βιβλίου και από τους διαλόγους της με το αφεντικό της που συχνά μιλάει με αποσπάσματα βιβλίων. Και μέσα από αυτή την εμπειρία θα αλλάξει η στάση της απέναντι στη ζωή και τους ανθρώπους.

Γρήγορο, αισιόδοξο και με μια μικρή δόση μαγείας, «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» διαβάζεται πολύ ευχάριστα, συχνά φέρνει ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη και κυρίως, χάρη στις επεξηγηματικές σημειώσεις του εκδότη στα αποσπάσματα που συχνά παραθέτει ο κύριος Λίβινγκστον, προσφέρει μια λίστα βιβλίων (αρκετά από τα οποία δεν έχουν μεταφραστεί στην Ελλάδα) που θα άξιζε να εξερευνηθούν. Μια μικρή ένσταση θα εκφράσουμε για την απλοϊκή εξήγηση που δίνεται για τη θέση των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά θα την προσπεράσουμε και θα αρκεστούμε στην ευχάριστη αίσθηση που αποπνέει η υπόλοιπη ιστορία.