«Θα το αποδείκνυε σ’ όλο τον κόσμο ότι μπορείς να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι ακόμα κι όταν έχεις καταπιεί ένα ολόκληρο σύννεφο, και η ίδια θα γινόταν η πρώτη ζαχαροπλάστρια-αστροναύτης», σελ. 39

Ο Ρομαιν Πουερτολάς έγινε διάσημος απ’ το πρώτο του μυθιστόρημα «Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ», ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο, εκκεντρικό και συνάμα κωμικό. Στα ίδια ακριβώς βήματα κινείται και στο δεύτερο μυθιστόρημά του «Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ». Μόνο που στο μυθιστόρημά του αυτό, όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, η αλήθεια που αποκαλύπτει ο αφηγητής της ιστορίας στο τέλος προκαλεί πάρα πολύ έντονα συναισθήματα και προβάλλει μια ανθρώπινη πλευρά αντιμετώπισης των καταστάσεων που εκλείπει κατά την πλειοψηφία από τη σύγχρονη κοινωνία της ύλης. Ο συγγραφέας μέσω της ιστορίας του, που όσο πιο πολύ εκκεντρική και μυθοπλαστική προσπαθεί να την παρουσιάσει τόσο πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική γίνεται, επιτυγχάνει να γίνει η ιστορία του και δική μας. Τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι πια και δικά μας πρόσωπα, η χαρά τους γίνεται χαρά μας και η λύπη τους λύπη μας.

Ο αναγνώστης δεν μπορεί να υποψιαστεί τη φύση του μυθιστορήματος από τον εκκεντρικό και μακροσκελή τίτλο. Ο αφηγητής της ιστορίας βρίσκεται σε ένα κουρείο –όχι τυχαία στο συγκεκριμένο κουρείο– και αποφασίζει να διηγηθεί την ιστορία μιας Γαλλίδας ταχυδρόμου, της Προβιντάνς Ντυπουά, που δεν τη σταματάει τίποτα αρκεί να μπορέσει να ταξιδέψει μέχρι το Μαρόκο, όπου βρίσκεται ένα άρρωστο κοριτσάκι, η Ζαερά, το οποίο είχε γνωρίσει στη διάρκεια των διακοπών της στο Μαρακές και το οποίο από τότε επισκέπτεται συχνά, καθώς έχει ανάγκη από την παρουσία της λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Αυτή τη φορά όμως στο προγραμματισμένο ταξίδι της για την Αφρική η Προβιντάνς θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Άραγε θα τα καταφέρει να φτάσει κοντά στην αγαπημένη της Ζαερά που με τόση λαχτάρα και ανυπομονησία την περιμένει;

Η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά, γεμάτη εκπλήξεις για τον αναγνώστη τον οποίο εισάγει στον φανταστικό και σουρεαλιστικό κόσμο της αφήγησής του προσφέροντάς του στιγμές έντονης αγωνίας και περιπέτειας, αλλά ταυτόχρονα και έντονων συναισθημάτων χαρμολύπης.

Το πηγαίο χιούμορ και η γρήγορη εναλλαγή σκηνικών και συναισθημάτων χαρακτηρίζουν την  ευφάνταστη αυτή και διασκεδαστική  ιστορία που κρύβει όμως μεγάλες δόσεις αλήθειας. Ο αφηγητής θα επιλέξει τελικά τα καλά ψέματα ή τις κακές αλήθειες; Ο συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να ταξιδέψουν μαζί του στο απίστευτο και πρωτότυπο ταξίδι μιας ωραίας Παριζιάνας για την Αφρική, όπου την περιμένει με λαχτάρα το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ. Καλό σας ταξίδι!