Ο Γιούνας Γιούνασον εργάστηκε ως δημοσιογράφος, σύμβουλος σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και τηλεοπτικός παραγωγός. Το δεύτερο μυθιστόρημα του, «Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει», κυκλοφορεί ήδη σε 30 χώρες.

Αναφέρεται σε μια αυτοδίδακτη κοπέλα που ονομάζεται Νομπέκο Μαγιέκι και που έχει την ευκαιρία όχι μόνο να σώσει τον βασιλιά της Σουηδίας, αλλά και όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια από τις πιο αντισυμβατικές ηρωίδες στην πρόσφατη βιβλιογραφία. Παρά τις μελέτες και τις τραγωδίες που είχε στη ζωή της, καταφέρνει να παραμείνει ευγενική, θετική και ανθεκτική. Για ακόμη μια φορά ο Γιούνασον αναδεικνύει το ταλέντο του στη δημιουργία ενός πρωταγωνιστή που είναι ένας συμπαθής χαρακτήρας.

Σε αυτό το μυθιστόρημα θα βρείτε όχι μόνο τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, αλλά και τον Νέλσον Μαντέλα, τρεις Κινέζες αδερφές που ειδικεύονται στην τέχνη της δηλητηρίασης σκύλων και τον μεθυσμένο μηχανικό της Νότιας Αφρικής, που τα ξεκίνησε όλα… Σε κάποια στιγμή η Νομπέκο βρίσκει τον εαυτό της σε ένα φορτηγό με πατάτες μαζί με τον βασιλιά και τον πρωθυπουργό. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τη μαθηματική κλίση της Νομπέκο, είναι 1 στα 45.766.212.810.

Αψηφά τη μοίρα της να μεγαλώσει γρήγορα και να πεθάνει νέα σε μια φτωχική γειτονιά της Νότιας Αφρικής, στην πόλη του Σοβέτο, όταν αρχίζει το έργο της σε μια εταιρία καθαρισμού. Με σκληρή δουλειά, εξυπνάδα και  μαθηματικό μυαλό η Νομπέκο θα επιτύχει. Δύο άλλα πράγματα συμβαίνουν που τελικά συμπεριλαμβάνουν τη Νομπέκο. Ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας εξαφανίζονται από ένα συμπόσιο gala. Και ένας πυρηνικός πύραυλος που δε θα έπρεπε να υπάρχει πέφτει σε λάθος χέρια. Όταν η Νομπέκο ανακαλύπτει γι’ αυτόν τον πύραυλο, χάρη στον μεθυσμένο μηχανικό, αναγκάζεται να φύγει.

Στη συνέχεια βρίσκει τον εαυτό της στη Σουηδία που ανακαλύπτει ότι έχει γίνει ένα πυρηνικό έθνος και η τύχη ολόκληρου του κόσμου βρίσκεται τώρα στα χέρια της.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στο ίδιο ιδιόμορφο σατιρικό ύφος με το προηγούμενο («Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε»). Η σάτιρα του Γιούνασον έχει μια λάμψη. Αναδεικνύεται ότι είναι ένας πολύ παρατηρητικός συγγραφέας. Ίσως αυτό είναι που το κάνει τόσο διασκεδαστικό και συναρπαστικό να το διαβάσεις. Ωστόσο αυτό σας αφήνει επίσης με τη βαθύτερη γνώση ότι το μόνο που χρειάζεται είναι ένας άνθρωπος για να αλλάξει τη μοίρα του κόσμου.