Η εικονική πραγματικότητα των θαυμάτων

Ο Ρομέν Σαρντού γεννήθηκε στη Γαλλία και στην εφηβεία του πήγε στο Λος Άντζελες, όπου ξεκίνησε να γράφει για παιδικές τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε επίσης με τη συγγραφή σεναρίων για τα βιντεοπαιχνίδια της Ουόλτ Ντίσνεϊ. Τελικά επέστρεψε στη Γαλλία, παντρεύτηκε και καταπιάστηκε με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Γνώρισε τεράστια επιτυχία με τα προηγούμενα μυθιστορήματά του, «Το είδωλο του Ιωάννη», «Η Κρύπτη» και «Κανείς δεν θα γλυτώσει».

Το μυθιστόρημα «Το σημάδι του Θεού» λαμβάνει χώρα το χειμώνα του 1288 σε ένα ήσυχο και απομονωμένο χωριό του Κερσί. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια εποχή που η Εκκλησία είναι ισχυρή. Μια παράξενη ομάδα μαυροντυμένων αντρών απάγει ένα αγοράκι, τον Περό. Ο ιερέας του χωριού, ο πατήρ Αμπά, αποφασίζει να τους αναζητήσει και να φέρει πίσω το παιδί. Θα ανακαλύψει αργότερα ότι δεν ήταν το μόνο που είχε απαχθεί. Την ίδια στιγμή, στη Ρώμη, ο ερευνητής Βενέδικτος Γκουί, ο άνθρωπος που υποστηρίζει πως έχει απάντηση για όλα, αναλαμβάνει μια νέα αποστολή: να εντοπίσει τα ίχνη ενός νεαρού υπαλλήλου του Λατερανού που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όλα τον οδηγούν σε μια ομάδα αντρών ντυμένων στα μαύρα. Οι δύο αυτές έρευνες θα θέσουν σε κίνδυνο τους δύο ήρωες, αλλά και θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τρομερά μυστικά. Θα αντιμετωπίσουν τη δύναμη της Εκκλησίας και θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να νικήσουν τα έργα των ανδρών. Ανυπομονούν για την εξουσία και κάνουν τα πάντα για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Χαμένα παιδιά, κρυπτογραφημένα έγγραφα, δολοφονημένοι καρδινάλιοι, απόπειρες ανάστασης νεκρών κι όλα αυτά στην καρδιά του Μεσαίωνα, όταν η επιστήμη με τη δεισιδαιμονία βάδιζαν δίπλα δίπλα, τα θαύματα και οι απάτες ήταν καθημερινά φαινόμενα και η Καθολική Εκκλησία είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις ζωές των πιστών.

Το μυθιστόρημα αυτό, ιστορικό θρίλερ, διεγείρει τη φαντασία των αναγνωστών, ενώ παράλληλα «διέπεται από μια σχεδόν έμμονη ανησυχία για την ιστορική αλήθεια», όπως λέει ο ίδιος ο Ρομέν Σαρντού. Ο ρυθμός και η πλοκή είναι πολύ δεμένα. Είναι μια μεσαιωνική περιπέτεια όπου η νεανική επιστήμη αναμιγνύεται με τον αποκρυφισμό και το μυστικισμό. Μέσα σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα ανακαλύπτουμε μια άλλη πτυχή του Βατικανού, τη σκοτεινή πτυχή του όσον αφορά στα θαύματα. Σκοταδισμός και κυνισμός συνυπάρχουν σε μια συναρπαστική εποχή. Το υπερφυσικό στοιχείο αναμιγνύεται με την καθημερινή πραγματικότητα.