Ο κλοιός στενεύει

Το συγγραφικό δίδυμο των Nicci French, που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, επανέρχεται με το έκτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνίστρια την ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν. «Το ρέκβιεμ του Σαββάτου» στενεύει τον κλοιό γύρω από τη Φρίντα, καθώς ήδη έχουμε φτάσει πέραν του μισού της σειράς.

Ένας άντρας που είχε κάποτε βοηθήσει τη Φρίντα, της ζητά να επισκεφθεί μια τρόφιμο σ’ ένα ψυχιατρικό άσυλο. Δεν πρόκειται απλώς για μια κοπέλα που έχει ψυχολογικά προβλήματα. Η Χάνα Ντόχερτι βρίσκεται στο ψυχιατρείο με δικαστική απόφαση που την έκρινε ένοχη για τη δολοφονία των τριών υπολοίπων μελών της οικογένειάς της πριν από δεκατρία χρόνια.

Η Φρίντα όταν αντικρίζει τη Χάνα βλέπει μια κοπέλα πρόωρα γερασμένη. Φεύγοντας από τη συνάντηση αυτή εξετάζει τις συνθήκες εγκλεισμού της όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνει ότι η Χάνα έχει επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο απ’ όσο θα άντεχε ένας άνθρωπος. Η Φρίντα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Φέρνει πάλι στο φως την υπόθεση, συνομιλεί με αστυνομικούς που βρέθηκαν στον τόπο των δολοφονιών, ρωτά τους γείτονες για την περίοδο εκείνη, αναζητά όσους είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την οικογένεια της Χάνα. Κι όσο πιο πολύ βυθίζεται στην υπόθεση τόσο αρχίζει να πιστεύει ότι η Χάνα Ντόχερτι είναι αθώα.

Το μυθιστόρημα των Nicci French είναι η αντάξια συνέχεια της εξαιρετικής σειράς. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με ύφος σκοτεινά ανθρώπινο, το κείμενο αγκιστρώνει τον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας γραμμές. Η πλοκή είναι τόσο δεμένη και προσεκτικά δομημένη που δεν αφήνει ούτε καν υποψίες για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο γίνεται ακόμα πιο έκδηλο ένα στοιχείο που οι συγγραφείς έχουν εμφυσήσει στην ηρωίδα τους: όταν οι καταστάσεις έχουν πάρει λάθος δρόμο και τα πράγματα δεν βρίσκονται στη σωστή τους θέση το ένστικτο της Φρίντα χτυπάει συναγερμό. Η ίδια δραστηριοποιείται με βάση αυτήν την παρόρμηση, βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς της, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό και παρά τους κινδύνους που παραμονεύουν.

Το έχω ξαναγράψει: μια από τις καλύτερες σειρές αστυνομικής λογοτεχνίας που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και δικαίως έχει κερδίσει κι εδώ το αναγνωστικό κοινό. Αν δεν έχετε διαβάσει ήδη, σπεύσατε!

Περιμένοντας εναγωνίως και το επόμενο βιβλίο της σειράς.