Αριθμός Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ

«Παρακαλώ, κάνε μια λίστα με οτιδήποτε θεωρείς βασικό στη ζωή σου».

Ένα διαμέρισμα που πολλοί θα λάτρευαν με την πρώτη ματιά. Ένας «ιδιόρρυθμος» ιδιοκτήτης, που μαζί με το μισθωτήριο συμβόλαιο θέτει και μια σειρά από απαράβατους κανόνες. Όπως, δεν επιτρέπονται βιβλία, διακοσμητικά μαξιλάρια, προσωπικά αντικείμενα. Από τους πολλούς που θα ανταποκριθούν στην αγγελία για την ενοικίαση αυτού του μοντέρνου μινιμαλιστικού αριστουργήματος, τελικά δύο μόνο κοπέλες θα επιλεχθούν για να κατοικήσουν σε αυτό. Η Έμα μαζί με τον Σάιμον, το αγόρι της, και αργότερα η Τζέιν. Μόνη της.

Δύο οι αφηγήσεις και παράλληλες, σε ενεστώτα χρόνο, που εναλλάσσονται. Στο τότε με την Έμα, στο τώρα με την Τζέιν.

Σύντομα οι δύο κοπέλες θα πέσουν στα δίχτυα του γοητευτικού Έντουαρντ Μόνκφορντ, του ιδιοκτήτη του σπιτιού, και, η καθεμιά στον καιρό της, θα γίνουν ερωμένες του. Όσο όμως οι σχέσεις αυτές προχωρούν, η συμπεριφορά του Έντουαρντ αρχίζει να αλλάζει, ενώ ανατριχιαστικά μυστικά από το παρελθόν έρχονται στο φως και όλα δείχνουν να οδηγούν προς μία, τη μοναδική, κατεύθυνση. Την καταστροφή.

Ο αναγνώστης σταδιακά ανακαλύπτει ότι στα κεφάλαια, παρόλο που οι ηρωίδες εναλλάσσονται, τα γεγονότα παραμένουν τα ίδια ακριβώς. Πώς μετακομίζουν οι δύο κοπέλες, το πάρτι για τα εγκαίνια του νέου σπιτιού, η γνωριμία τους με τον ιδιοκτήτη, η έλξη και οι «στενές» επαφές μαζί του και πολλά ακόμα, όλα ίδια και απαράλλακτα. Η Τζέιν, εν αγνοία της, ακολουθεί τα χνάρια της Έμα.

Στη ζωή της Έμα «εισβάλλει» ο θάνατος της πρώην γυναίκας του Έντουαρντ και στη ζωή της Τζέιν αυτός της Έμα. Πρόκειται για ατυχήματα ή μήπως είναι δολοφονίες; Και από ποιον διαπράχθηκαν; Μήπως κοντοζυγώνει και η σειρά της Τζέιν σ’ αυτό το μακάβριο γαϊτανάκι; Ποιος ο ρόλος του Έντουαρντ σε όλο αυτό; Και οι υπόλοιποι ήρωες; Μήπως είναι άλλοι από αυτό που δείχνουν;

«Το προηγούμενο κορίτσι» του Τζ. Π. Ντιλέινι είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία διπλοπροσωπίας, εξαπάτησης και θανάτου, που παίζει με τις αντοχές των αναγνωστών. Ο συγγραφέας χτίζει με μαεστρία τη δομή του, ώστε να επιτύχει την κορύφωση της αγωνίας. Κεφάλαιο κεφάλαιο, βήμα το βήμα, προσθέτει επιπλέον στοιχεία συμπληρώνοντας σταθερά το παζλ, αλλά και ανατρέποντας ό,τι μέχρι στιγμής έχει χτίσει. Ένα παζλ που η τελική του εικόνα διαρκώς μεταλλάσσεται. Σασπένς, μυστήριο, ανατροπές, κορυφώσεις σε ένα μυθιστόρημα που μοιάζει ανατριχιαστικά με ταινία. Άραγε θα υπάρξει κάθαρση;

«Το προηγούμενο κορίτσι» κυκλοφορεί σε 35 γλώσσες και πρόκειται να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ.