Λοάνεθ

Κορνουάλη, 1933. Κατά το πάρτι του Μεσοκαλόκαιρου, στο Λοάνεθ, το σπίτι των Εντεβέιν, η οικογένεια θα υποστεί μια τόσο οδυνηρή και βαριά απώλεια, που θα φύγει οριστικά από εκεί.

Εβδομήντα χρόνια μετά, η Σέιντι Σπάροου, μία νεαρή ντετέκτιβ, επισκέπτεται τον παππού της στο σπίτι του στην Κορνουάλη. Σε έναν περίπατό της στο δάσος θα βρεθεί τυχαία μπροστά σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό και θα μάθει για ένα μικρό αγόρι του οποίου τα ίχνη χάθηκαν διά παντός. Μια υπόθεση που δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Η παραπάνω ιστορία γρήγορα γίνεται εμμονή για τη Σέιντι, και καθώς αρχίζει να αναζητά στοιχεία, τα βήματά της την οδηγούν στην Άλις Εντεβέιν, γηραιά κυρία πια και επιτυχημένη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Τότε, το μπλεγμένο κουβάρι μυστικών, αυτό που μάταια η Άλις αγωνίζεται τόσο καιρό να αφήσει πίσω, έρχεται στο προσκήνιο…

Ενώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν υπονοείται ότι και η Σέιντι έχει τα δικά της ένοχα μυστικά. Μυστικά που απειλούν να έρθουν στο φως, ανατρέποντας τις ισορροπίες της ζωής όσων εμπλέκονται.

Μία ντετέκτιβ, έστω και εκτός υπηρεσίας, μία διάσημη συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, δύο άλυτα «εγκλήματα» που απέχουν μεταξύ τους επτά ολόκληρες δεκαετίες, τα συστατικά στοιχεία του μυθιστορήματος της Kate Morton «Το σπίτι της Λίμνης». Και αρκετοί χαρακτήρες-δορυφόροι κατάλληλοι για να φωτίσουν όχι μόνο την υπόθεση, αλλά και την ιδιοσυγκρασία των βασικών ηρώων.

Οι μαγικές τοποθεσίες της Κορνουάλης, από την άλλη, αλλά και του Λονδίνου, μέσω εξαντλητικών και λεπτομερών περιγραφών, και τα «μαγικά» ταξίδια στον χωροχρόνο –πότε στα μέσα του 20ού αιώνα, πότε στις αρχές του και πότε στο σήμερα του μυθιστορήματος–, χάρη στην εξαιρετική πένα της συγγραφέα, καλλιεργούν την ανάλογη ατμόσφαιρα μυστηρίου και χτίζουν το εκάστοτε σκηνικό στο πολυεπίπεδο και πολυφωνικό αυτό μυθιστόρημα.

Διότι η ιστορία εξιστορείται από πλήθος αφηγηματικών φωνών –της Άλις, της μητέρας της, του πατέρα της, του Μπεν, της Σέιντι κ.ά.–, λειτουργώντας σαν μάρτυρες, φωτίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, από διαφορετικές οπτικές και ολοκληρωμένα την ιστορία και προωθώντας τη λύση του μυστηρίου. Και η παραμικρή λεπτομέρεια, που θα ειπωθεί, έχει σημασία. Αυτή είναι ίσως που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει τη λύση.

Ένα παζλ με τόσα πολλά κομμάτια και ο καθένας να κρατάει διαφορετικές ψηφίδες. Μέχρι που τελικά τα κομμάτια αυτά συνδυάζονται εφαρμόζοντας άψογα μεταξύ τους και η εικόνα-ιστορία ολοκληρώνεται επιτυχώς, με τις εκπλήξεις να συνεχίζουν να έρχονται για τους ήρωες, αλλά και για τους αναγνώστες.

Η Kate Morton είναι μια σύγχρονη συγγραφέας που καταπιάνεται με μυθιστορήματα εποχής, με μυστήρια που ζητούν λύση και θεματολογία, σε ένα δεύτερο επίπεδο, περί σχέσεων μεταξύ ζευγαριού, μεταξύ γονιών-παιδιών, μεταξύ αδερφών, μεταξύ φίλων, περί ηθικής, κοινωνικής υπεροχής, ανδρείας, δικαίου. Και ακόμα περί οικογενειακών μυστικών πάσης φύσεως και υποσχέσεων που έχουν δοθεί προκειμένου τίποτα να μην βγει προς τα έξω.

Και όλα αυτά μέσω υπαινικτικής γραφής και συνειδησιακής ροής. Δεν είναι λίγες οι φορές εξάλλου που η Άλις ή η Σέιντυ από το τίποτα βυθίζονται στο χθες, όσο μακρινό ή κοντινό κι αν είναι αυτό. Και η αφήγηση ξεκινά…