Η γοητεία των ερειπίων


Ο Χάρι Μούλις γεννήθηκε το 1927 από πατέρα αυστροουγγρικής καταγωγής και από μητέρα Εβραία από την Αμβέρσα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ευρωπαίους συγγραφείς. Έχει στο ενεργητικό του έναν εντυπωσιακό όγκο από μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, θεατρικά και φιλοσοφικά έργα. Το 1992 γιόρτασε τα 40 χρόνια λογοτεχνικής παραγωγής εκδίδοντας το μυθιστόρημα ”Η ανακάλυψη του ουρανού”, που θεωρείται το αριστούργημά του και έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

”Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, γραμμένο όταν ήταν περίπου τριάντα χρονών. Αργότερα ασχολήθηκε με επιτυχία και στα άλλα του βιβλία με τις οδυνηρές μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δράση εκτυλίσσεται στη Δρέσδη το 1956, όπου ένας Αμερικανός οδοντίατρος, ο Νόρμαν Κόρινθ, είναι προσκεκλημένος σε ένα οδοντιατρικό συνέδριο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε πάρει μέρος στο βομβαρδισμό των γερμανικών πόλεων, καθώς και της Δρέσδης, όπου μετά την πτώση του αεροπλάνου του παραμορφώθηκε φριχτά. Τώρα επιστρέφοντας στην πόλη αυτή, την πόλη των ερειπίων, στοιχειώνουν μέσα του οι μνήμες του παρελθόντος. Υπεύθυνη της διοργάνωσης του συνεδρίου είναι μια γοητευτική Γερμανίδα, η Χέλα Βίμπαν, την οποία ερωτεύεται ο Νόρμαν και βάζει ως στόχο να την κατακτήσει, όπως και πράγματι πετυχαίνει. Το παρελθόν της έχει σχέση με τραυματικές εμπειρίες από κάποιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο οποίο βρέθηκε λόγω των αριστερών της πεποιθήσεων. Ο τρίτος κύριος ήρωας της ιστορίας είναι ο Δυτικογερμανός Σνάιντερχαν, του οποίου το παρελθόν μένει αδιευκρίνιστο. Ο ίδιος διαδίδει την πίστη του στον κομουνισμό, αλλά το πιθανότερο είναι να ήταν δήμιος σε κάποιο στρατόπεδο συγκεντρώσεως ή και πράκτορας των Σοβιετικών.

Ο βομβαρδισμός της ιστορικής γερμανικής πόλης της Δρέσδης από τους Συμμάχους και ο θάνατος χιλιάδων Γερμανών αμάχων πολιτών που στην ουσία δεν είχε νόημα, καθώς η ήττα της Γερμανίας ήταν εξόφθαλμη, αποτελεί μια μελανή σελίδα για τους Συμμάχους και δίνει «τροφή» στους νεοναζί οι οποίοι μετέρχονται σε παραλληλισμό της με την κτηνωδία του Άουσβιτς. Επίσης, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία με αφορμή το γεγονός αυτό. Το πιο γνωστό είναι το ” Σφαγείο Νο 5 ”του Κερτ Βόνεγκατ.

”Το πέτρινο νυφικό κρεβάτι”  παρουσιάζει την ερειπωμένη πόλη της Δρέσδης και περιγράφει λεπτομερώς κάθε πτυχή της πυρπολημένης και διαλυμένης πόλης. Μας μεταφέρει το κλίμα της παράκρουσης που ακολούθησε από τους τραυματισμένους επιζώντες. Ο Χάρι Μούλις παραλληλίζει τη Δρέσδη με την αρχαία Τροία. Οι περιγραφές στιγμών από τις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών μας δίνονται σε ραψωδίες. Οι ήρωες του βιβλίου είναι πολύ αντιφατικοί και επέρχεται σύγκρουση μεταξύ τους. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί περιγραφική γλώσσα και λεπτομερώς μας δίνει την εικόνα της πόλεως αναμειγνύοντας στιγμές από το παρελθόν και το παρόν. Η μετάφραση της Ινώς Βαν Ντάικ-Μπαλτά μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τη σκέψη του συγγραφέα.