Το δικαίωμα στο λάθος και τη διόρθωση

Η Τσέχικη λογοτεχνία έχει πολλές ισχυρές προσωπικότητες να επιδείξει. Μπορεί ο Κούντερα και ο Κόχουτ να είναι οι πιο διάσημοι εκπρόσωποί της, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι Τσέχοι συγγραφείς που δίνουν ένα δυναμικό παρόν στη σύγχρονοι παγκόσμια λογοτεχνία. Ένας από τους πολύ σημαντικούς και επιτυχημένους Τσέχους συγγραφείς είναι και ο Ιβαν Κλίμα. Συγγραφέας τόσο μυθιστορημάτων, όσο  και θεατρικών έργων, ο Κλίμα γεννήθηκε στην Πράγα το 1931. Σε ηλικία 10 ετών μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, επειδή οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, και παρέμεινε εκεί έως το 1945. Πρόκειται για έναν πολυγραφότατο συγγραφέα, αρκετά έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Η σαρανταπεντάχρονη Κριστίνα είναι μια διαζευγμένη μητέρα μιας δεκαεξάχρονης έφηβης. Κουβαλάει μέσα της την ενοχή ότι ο πατέρας της ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξηγήσει την αποτυχία του γάμου της και να ισορροπήσει τη σχέση της με την κόρη της. Καθώς δεν καταφέρνει να λύσει τα προβλήματά της καταφεύγει στα τσιγάρα και το αλκοόλ. Κάποια στιγμή γνωρίζει τον τριαντάχρονο Γιαν, ο οποίος εργάζεται στην υπηρεσία διερεύνησης των αρχείων της Μυστικής Αστυνομίας και διασκεδάζει παίζοντας με τους φίλους του παιχνίδια ρόλων. Αισθάνονται μια έλξη, αλλά τα προβλήματα σε αυτή τη σχέση είναι πολλά. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κριστίνα είναι η κόρη της, η Γιάνα, η οποία έχοντας αποτύχει να κατανοήσει την αιτία του χωρισμού των γονιών της και βιώνοντας μια επαναστατική εφηβεία, έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά. Έτσι, η Κριστίνα, αυτό το ζεστό καλοκαίρι του 1998, πρέπει να βοηθήσει την κόρη της να σωθεί, να συμφιλιωθεί με την αποτυχία του γάμου της και να αποφασίσει τι μπορεί να ελπίζει σε μια νέα σχέση.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί διαδοχικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, καθώς και οι τρεις πρωταγωνιστές παρουσιάζουν τα πράγματα μέσα από τη δική τους οπτική. Καθένας έχει ένα προσωπικό ύφος αφήγησης το οποίο ταιριάζει τόσο στην ηλικία, όσο και στις εμπειρίες του. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται η Κριστίνα, αφού οι δυο άλλοι αφηγητές συνδέονται μέσω αυτής. Η Κριστίνα είναι ένας αγχώδης χαρακτήρας που βασανίζεται από σκέψεις για όσα δεν έχει καταφέρει να κάνει: να κρατήσει τον άντρα της, να βοηθήσει την κόρη της, να αποδεχτεί τον πατέρα της.  Προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά μερικές φορές αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ώσπου φτάνει η στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι αδικεί τον εαυτό της όταν τον κατηγορεί για ανικανότητα, αφού κανένας δεν είναι ούτε άγιος, ούτε άγγελος, είναι απλά άνθρωπος και είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση  να κάνει λάθη και να επιδιώκει να τα διορθώσει. Αυτή η διαπίστωση την βοηθάει πολύ και αρχίζει να φέρνει την ισορροπία στις σχέσεις της με τους ανθρώπους που αγαπά.

Άρτια και ζωντανή η μετάφραση της κυρίας Τράπαλη.