«Δεν επεδίωκα τα όνειρά μου να ερμηνεύσουν τη ζωή μου, αλλά περισσότερο η ζωή μου να ερμηνεύσει τα όνειρά μου»

 Σούζαν Σόνταγκ

Ο Carlos Ruiz Zafon γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη. Το 1993 κέρδισε το βραβείο Premio Edebe με το πρώτο του μυθιστόρημα, “El principe de la niebla” ( Ο πρίγκιπας της ομίχλης”). Αργότερα δημοσίευσε τα μυθιστορήματα “El palacio de la medianoche” (“Το παλάτι του μεσονυχτίου), “Las luces de Septiembre” (“Τα φώτα του Σεπτεμβρίου”) και το “Marina”. Τα έργα του έχουν εκδοθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και έχουν γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Με το βιβλίο του “Η σκιά του ανέμου”, υποψήφιο για το βραβείο Premio de Novela Fernando Lara 2000, έχει αναδειχθεί σε μία από τις αποκαλύψεις του σύγχρονου μυθιστορήματος.

«Το παιχνίδι του αγγέλου» είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την πλοκή ενός αστυνομικού βιβλίου, την υφή του μεταφυσικού, αλλά και το λυρισμό ενός καθαρού λογοτεχνικού κειμένου. Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Βαρκελώνη, ο νεαρός Νταβίδ Μαρτίν βγάζει το ψωμί του δουλεύοντας σε μια τοπική εφημερίδα, γράφοντας αστυνομικές ιστορίες.  Στιγματισμένος από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, ο Νταβίδ διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις υποθέσεις τις οποίες γράφει, ώσπου μια ημέρα η απόλυσή του από την εφημερίδα τον επαναφέρει στην πραγματικότητα. Γρήγορα ένας εκδοτικός οίκος τον προσλαμβάνει για να γράφει αστυνομικά διηγήματα με ψευδώνυμο. Παράλληλα λαμβάνει ένα γράμμα από κάποιον εκδότη στη Γαλλία, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να συνεργαστεί μαζί του.

Με το ποσό που παίρνει από τον εκδοτικό οίκο νοικιάζει ένα σπίτι, το οποίο έβλεπε καθημερινά στο δρόμο του προς την εφημερίδα και είναι εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια περίπου. Τότε ενώ όλα δείχνουν ότι βαίνουν προς το καλύτερο, η εμφάνιση του Γάλλου εκδότη στην πόλη θα σηματοδοτήσει μια ακολουθία γεγονότων, που θα ανατρέψουν τη μέχρι τότε γνώριμη ζωή του Νταβίδ Μαρτίν.

Το βιβλίο του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν είναι ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη μυθιστόρημα. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση πετυχαίνει να συνδέσει τον ήρωα με τον αναγνώστη, ενώ οι εκπληκτικές και λεπτομερείς περιγραφές εικόνων, προσώπων και χώρων δίνουν μια ολοκληρωμένη μορφή στο κείμενο. Το βιβλίο χωρίζεται σε πράξεις, ενώ κάθε πράξη απαρτίζεται από κεφάλαια. Διάχυτα σε όλο το κείμενο είναι τα στοιχεία του μεταφυσικού, τα οποία, δίχως υπερβολές, προσδίδουν μια αγωνιώδη τροπή στην εξέλιξη της υπόθεσης. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε κανονικό τέμπο, χωρίς να κάνει σε κανένα σημείο κοιλιά, ούτε αντιθέτως λόγω της ροής ο αναγνώστης να χάνει εξελίξεις ή να χαθεί κατά την ανάγνωση.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα, που δικαιώνει απολύτως τη φήμη που το συνοδεύει, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει παραπονεμένο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.