«Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΔΕΙ!»

Ο Παρασκευάς Ακαμάτης εκτός από συγγραφέας του βιβλίου «Το νησί Γάμα», κρατάει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό και αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τις περιπέτειές του.

Oι αναγνώστες παρακολουθούν τον Παρασκευά-ήρωα, o οποίος κινείται με αξιοθαύμαστη άνεση μέσα στο ιδιαίτερο σύμπαν που ο ίδιος έχει εφεύρει, από τη στιγμή που, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, συλλαμβάνεται –επειδή κάλυψε με γκράφιτι και συνθήματα τους τοίχους ενός υπουργείου– και στέλνεται στο πλαίσιο ενός πρωτοποριακού προγράμματος αναγκαστικής εργασίας στο νησί «γάμμα» για να εκτίσει την ποινή του. Σε ένα αλλόκοτο μέρος όπου όλα φαίνονται παράξενα και τελείως ανορθόδοξα – ακόμα και οι κάτοικοί του που όλοι τους είναι κρατούμενοι, όπως ο Παρασκευάς. Εκεί, ο ήρωας θα βιώσει την πιο παράξενη σουρεάλ περιπέτεια της ζωής του, αρκετές φορές θα βρεθεί σε αμηχανία και θα αναρωτηθεί τι συμβαίνει.

Χρησιμοποιώντας κυρίως λέξεις της μόδας, αργκό, και με διάθεση για χιούμορ, ο συγγραφέας «κλείνει το μάτι» στους αναγνώστες του και τους παραδίδει ένα έξυπνο, χιουμοριστικό και με ιδιαίτερο πνεύμα κείμενο.

Ένα μυθιστόρημα που μοιάζει να έρχεται από το μέλλον και κινείται σαν σε ένα παράλληλο, φανταστικό  σύμπαν. Δεν τέμνεται ούτε στο ελάχιστο με την πραγματική πραγματικότητα και απέχει πολύ από τον ρεαλισμό. Ένα κείμενο-παρωδία, κωμικοτραγικό, με στοιχεία αυτοσαρκασμού, που προσφέρει άφθονο γέλιο, αλλά ταυτόχρονα δίνει και τροφή για σκέψη. Καθώς, σε ανύποπτο χρόνο, μέσα από τους ατελείωτους εσωτερικούς μονολόγους του ήρωα ξεπηδούν καίρια και σημαντικά ερωτήματα. Περί απονομής δικαιοσύνης, διπλοπροσωπίας κ.ά., αλλά και περί σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, όλα δοσμένα με καυστικό τρόπο.

Παίρνοντας κάποιος το συγκεκριμένο βιβλίο στα χέρια του ένα είναι σίγουρο. Ή θα το λατρέψει ή θα το πετάξει μακριά από τις πρώτες αράδες.