«Σύμφωνα με τη φροϋδική θεωρία της ψυχολογίας των μαζών, ένα είδος συλλογικής συνείδησης που υπάρχει σε μια ομάδα, η ομάδα έχει την τάση να αντιδρά διαφορετικά από ό,τι θα αντιδρούσε κάθε μέλος της σε ατομικό επίπεδο» (σελ. 58).

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας, επονομαζόμενη «βασίλισσα της αστυνομικής μυθοπλασίας και του σουηδικού νουάρ» και «Σκανδιναβή Αγκάθα Κρίστι», με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 29 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως, είναι η πιο ευπώλητη συγγραφέας της Σουηδίας και η έκτη στην Ευρώπη. Κυκλοφορούν η σειρά Φιελμπάκα (10 βιβλία), η διλογία εκδίκησης της Φέι, τρεις νουβέλες, και το δεύτερο βιβλίο από το εν λόγω ντουέτο συγγραφέων της σειράς Μίνα και Βίνσεντ, Η Σέχτα. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την προσωπική της πορεία στο συγγραφικό πεδίο, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ορμώμενη από την έκδοση του πέμπτου βιβλίου της με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα (τον εναλλακτικό εαυτό της Καμίλα).

Ο γεννημένος το 1971, Χένρικ Φέξεους είναι Σουηδός πνευματιστής, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής και αυθεντία στη γλώσσα του σώματος και στη μη λεκτική επικοινωνία. Έχει σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και έχει εργαστεί στις τηλεπικοινωνίες και στο μάρκετινγκ. Είναι μελετητής επικοινωνιακών τεχνικών και πνευματικών δεξιοτήτων που βασίζονται σε πεδία από την κλασική ψυχολογία μέχρι και τον υπνωτισμό. Επίσης είναι αναλυτής της χρήσης της επιρροής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση, στην προπαγάνδα και στα διαδικτυακά μιμίδια (memetics) στον κυβερνοχώρο.  Από παιδί κατανόησε τη μαγεία ως μια μορφή ασυνείδητης επιρροής, ως μια απόπειρα χειραγώγησης κι ελέγχου των πεποιθήσεων και των πράξεων των συνανθρώπων του. Σήμερα είναι ο διασημότερος Σουηδός ψυχολογικός χειριστής, διανοητικός θαυματοποιός και μεταφορέας της γνώσης της ασυνείδητης επικοινωνίας και επιρροής, καθώς και δημόσιος ομιλητής με διαλέξεις κατάμεστες από κοινό. Βιβλία του χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και εξειδίκευση του αναγνωστικού κοινού μέχρι και ηγετών διεθνών εταιριών και θεραπευτών από όλο τον κόσμο. Έχει γράψει 15 βιβλία που έχουν πουλήσει παραπάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα κι έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες παγκοσμίως. Ζει στη Στοκχόλμη κι έχει τρία παιδιά από δύο γάμους.

Ένα κρύο και χιονισμένο μεσημέρι του Φλεβάρη βρίσκει την 25χρονη ακτιβίστρια Τούβα Μπένγκτσον στο καφέ που δουλεύει ως συνήθως στη Χορνστούλ. Είναι όμως πολύ αγχωμένη, γιατί πρέπει να πάρει άμεσα τον τρίχρονο γιο της Λίνους από τον παιδικό σταθμό. Ο πατέρας του παιδιού, ο Μάρτιν εξαφανίστηκε στο Λονδίνο μόλις έμαθε για την εγκυμοσύνη. Ο συνάδελφός της, ο Ντάνιελ Μπαργκαμπριέλ, έχει αργήσει στη βάρδια του για να την αντικαταστήσει και σκέφτεται ότι για μια ακόμη φορά θα ρεζιλευτεί στα μάτια του Μάτι, του νηπιαγωγού.

Όταν θα βρεθεί ένα κουτί με σπαθιά περασμένα μέσα του, η επί δέκα χρόνια ιδιοσυγκρασιακή αστυνομικός Μίνα Νταμπίρι κι η ομάδα της δεν χάνουν καιρό. Η Τζούλια, προϊσταμένη της αστυνομίας στο Αστυνομικό Μέγαρο στο Κουνγκσχόλμεν, της Στοκχόλμης, η ιατροδικαστής Μίλντα Γιορτ, κι οι αστυνομικοί Ρούμπεν Χέεκ, Πέντερ Γένσεν και Κρίστερ, χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει από τέτοιου είδους κουτιά. Ο 47χρονος διάσημος και ιδιόρρυθμος πνευματιστής Βίνσεντ Βάλντερ (δεν είναι το πραγματικό του επώνυμο) ίσως μπορέσει να συνδράμει στις ανεπιτυχείς έρευνες της αστυνομίας. Αλλά η τραγωδία που συντελείται μπροστά στα ανήμπορα μάτια τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προσωπικά θαμμένα μυστικά στο υποσυνείδητο της Μίνας και του Βίνσεντ που βγαίνουν τώρα με ορμή στην επιφάνεια.

Το ογκώδες αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελείται από το κύριο μέρος με τις εναλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν, που βοηθούν στην ανάγνωση και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον της πλοκής, και τις σύντομες ευχαριστίες των συγγραφέων. Η πρώτη έκδοση της πρώτης υπόθεσης του συγκινητικού ερευνητικού διδύμου Μίνα και Βίνσεντ πούλησε 8.000 αντίτυπα και η εφημερίδα Ystads Allehandra αναφέρει ότι εκπληκτικά αποτελέσματα προκύπτουν όταν η Lackberg ενώνει τις δυνάμεις της με τον Fexeus. Το βιβλίο σηματοδοτεί την αρχή μιας πολλά υποσχόμενης συνεργασίας ανάμεσα στη Σουηδή σούπερ σταρ συγγραφέα και στον διάσημο πνευματιστή και συγγραφέα πολλών βιβλίων ψυχολογίας και αυτοβοήθειας. Το φιλόδοξο θρίλερ των κατά συρροή δολοφόνων προσεγγίζει ποιοτικά αυτά των Jo Nesbo και Arne Dahl. Το συγγραφικό δίδυμο συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και δεν κατηγοριοποιείται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μυθοπλασίας λόγω της προσωπικής γραφής των δύο δημιουργών του. Το έργο με διάχυτα στοιχεία τρόμου, σασπένς, οικογενειακού δράματος, εναλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν και λιγοστό ρομαντισμό αποκαλύπτει στον αναγνώστη τις πολυεπίπεδες πτυχές εστίασης της πλοκής και της αφηγηματικής ροής.