Τρικυμία εν ψυχή

Η Αμελί Νοτόμπ γεννήθηκε το 1967 στο Κόμπε της Ιαπωνίας από οικογένεια Βέλγων διπλωματών. Σπούδασε ρομανικές γλώσσες στο ελεύθερο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και εργάστηκε ως διερμηνέας στην Ιαπωνία. Έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ενώ βιβλία της έχουν διασκευαστεί για το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο. Από το 1992 δημοσιεύει ανελλιπώς κάθε φθινόπωρο ένα έργο της, το οποίο γίνεται αμέσως μπεστ σέλερ. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ήρωας της Αμελί Νοτόμπ είναι ένας άντρας που έχει μόλις χωρίσει και βρίσκεται σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Περιπλανώμενος με τη σκέψη του στα σκοτεινά μονοπάτια της ψυχής του, βρίσκει τελικά μια ηδονή που να αντικαθιστά επακριβώς τον έρωτα : και αυτή είναι ο φόνος. Λόγω του ζήλου του, βρίσκει κατευθείαν δουλειά και γρήγορα γίνεται ένα πιστό όργανο στα χέρια ενός Ρώσου κακοποιού. Οι δολοφονίες που διαπράττει τον εξιτάρουν στο μέγιστο βαθμό, ώστε αμέσως μετά επιστρέφει σπίτι του και αυνανίζεται. Όταν, όμως, η δουλειά του τον φέρνει αντιμέτωπο με ένα νεαρό κορίτσι, τότε η τρικυμία θα κυριεύσει και πάλι την ψυχή του.

Στο κείμενο αυτό η συγγραφέας δεν επιχειρεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με την πλοκή και την εξέλιξη της ιστορίας. Αντίθετα, κύριο μέλημά της είναι να αποδώσει την έμφυτη δυνατότητα της ανθρώπινης ύπαρξης να μεταπηδά εύκολα από το καλό στο κακό και αντιστρόφως. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ημερολόγιο, μια εξομολόγηση, ενός ανθρώπου καθημερινού και αναστατωμένου από την απώλεια του έρωτα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, χωρίς λογοτεχνικά σκευάσματα και υπερβολές, προκειμένου να αναδειχτεί η κοινοτυπία του ήρωα. Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι στο βιβλίο, αφού άλλωστε ένα προσωπικό ημερολόγιο δεν θα μπορούσε να διαθέτει πολλούς. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως η συγγραφέας δεν δίνει στοιχεία για το παρελθόν του ήρωα, θέλοντας έτσι να απομονώσει και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Το κυριότερο είναι πως η Αμελί Νοτόμπ πετυχαίνει άριστα να σκιαγραφήσει τη μετάλλαξη του ανθρώπου με χαρακτηριστικά και τρόπους που πολλοί έχουμε νιώσει και σκεφτεί.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, το οποίο αγγίζει τις κρυφές σκέψεις, τα ζωώδη ένστικτα, αλλά και τη μετάνοια που καλύπτουν κάθε άτομο σε αρκετές περιόδους της διαδρομής του.