«Το μεγάλο πρόβλημα των ανθρώπων, συνειδητοποιούσα, είναι ότι φορτώνουν τις δικές τους στενοχώριες σε άλλους. Θέλουν να τις μοιράζονται. Πιστεύουν πως, επειδή έχουμε παρόμοιο DNA, πρέπει αυτομάτως να νιώθουμε την ίδια στενοχώρια αντιμέτωποι με κάποιες καταστάσεις. Αλλά η θλίψη δεν γίνεται μικρότερη και ευκολότερα διαχειρίσιμη όταν τη μοιράζεσαι. Αντιθέτως, γίνεται βαρύτερη» (σελ. 128)

Η Camilla Läckberg, επονομαζόμενη και «Σκανδιναβή Αγκάθα Κρίστι», με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες παγκοσμίως, και μεταφρασμένη σε τουλάχιστον 40 γλώσσες είναι η πιο ευπώλητη συγγραφέας της Σουηδίας και η έκτη στην Ευρώπη. Επίσης, είναι μία από τις δημοφιλέστερες σύγχρονες συγγραφείς σε όλο τον κόσμο, επιτυχημένη επιχειρηματίας και μία από τις ιδρύτριες της επενδυτικής εταιρίας “Invest In Her”, που προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και αγωνίζεται για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών σε βάρος των γυναικών. Σημαντικό είναι και το φιλανθρωπικό της έργο σχετικά με την πραγματοποίηση ευχών και επιθυμιών των παιδιών, καθώς και στη δραστηριοποίηση συγκέντρωσης κεφαλαίων ως πρέσβειρα του “Swedish Childhood Cancer Foundation”. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται μανιωδώς με τον χορό. Με το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο κάνει ένα διαφορετικό βήμα στη συγγραφική της πορεία με μία αξέχαστη πρωταγωνίστρια, διαδίδοντας ένα ξεκάθαρο φεμινιστικό μήνυμα. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την προσωπική της πορεία στο συγγραφικό πεδίο, ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ορμώμενη από την έκδοση του πέμπτου βιβλίου της με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Ερίκα (τον εναλλακτικό εαυτό της Καμίλα).

Στη σύγχρονη Σουηδία, μία χιονισμένη νύχτα του Φεβρουαρίου του 2013, η 32χρονη Φέι Αντελχέιμ βρίσκεται στο πολυτελέστατο διαμέρισμά της στο Έστερμαλμ, το καλύτερο προάστιο της Στοκχόλμης. Είναι παντρεμένη με την επιχειρηματική ιδιοφυΐα και εκατομμυριούχο, τον Τζακ Αντελχέιμ, έχουν αποκτήσει την πολυαγαπημένη κόρη τους, την τετράχρονη Ζιλιέν και ζει μία παραμυθένια ζωή. Στα 20 της χρόνια, όμως, είχε εγκαταλείψει το μέρος που μεγάλωσε, το γραφικό ψαροχώρι, τη Φιελμπάκα, όπου ήταν γνωστή με το πρώτο της μικρό όνομα, Ματίλντα, αναζητώντας την τύχη της στην πρωτεύουσα. Έπειτα από ένα σύντομο ειδύλλιο με τον ντι τζέι, τον Βίκτορ, και τρία χρόνια σπουδών στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης, εγκαταλείπει τις πολλά υποσχόμενες σπουδές της και τις διαφαινόμενες προδιαγραφές για μία εξαιρετικά επιτυχημένη επαγγελματική καριέρα, για να παντρευτεί τον Τζακ, τον άνδρα που ερωτεύτηκε παράφορα και να δημιουργήσει οικογένεια μαζί του. Οι δραστηριότητές της περιορίζονται στην ψυχολογική στήριξη του άντρα της σχετικά με τις ατελείωτες ώρες εργασίας του στην επιχείρηση που διευθύνει, στην ανατροφή της Ζιλιέν, στην περιποίηση του σπιτιού και στις εξόδους της με την καλύτερη φίλη της, την Κρις, στις κοινωνικές εκδηλώσεις με τις κυρίες του αριστοκρατικού κύκλου της και στις επισκέψεις στο σπίτι του συνεταίρου του Τζακ.  Ωστόσο, πολλές φορές, την κατακλύζουν αναμνήσεις από το σκοτεινό παρελθόν της, ως Ματίλντα, από την οικογένειά της, τη μητέρα της, κυρίως τον πατέρα της και τον αδελφό της, τον Σεμπάστιαν. Επιπλέον, συνειδητοποιεί σταδιακά ότι η τωρινή ζωή της προσεγγίζει πολύ την εικόνα μιας διαβίωσης σε ένα χρυσό κλουβί όπου η υποτιθέμενη ευτυχία είναι φαινομενικά επίπλαστη. Ο Τζακ δεν είναι ο τέλειος σύζυγος, ούτε καν ένας συνηθισμένος άνθρωπος και πατέρας. Όταν ο κόσμος της θα θρυμματιστεί και βρεθεί μετέωρη και κατεστραμμένη, και παράλληλα οι αναδρομές στο παρελθόν θα πυκνώσουν, τότε η Φέι θα προσπαθήσει να γίνει πάλι Ματίλντα. Θα τα καταφέρει καλύτερα ως Ματίλντα;

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ο αναγνώστης γνωρίζει τη Φέι στη σημερινή Στοκχόλμη με αναδρομές στο 2001 έως το 2003, όταν πρωτογνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της. Στο δεύτερο μέρος η πλοκή συγκεντρώνεται αποκλειστικά γύρω από τη Φέι, ενώ στο τρίτο μέρος η αφήγηση εναλλάσσεται με την εποχή όταν ήταν παιδί ως Ματίλντα στη Φιελμπάκα, όπου ζούσε με την οικογένειά της. Η συγγραφέας ξαφνιάζει το αναγνωστικό κοινό, εγκαταλείποντας την αστυνομική λογοτεχνία και τους συνήθεις ήρωές της, τον Πάτρικ και την Ερίκα, και τολμάει να το στρέψει προς τις αδικίες που υπόκεινται οι γυναίκες  καθημερινά, σε όλες τις εποχές και τους τόπους. Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως στις γυναίκες όλου του κόσμου. Στις πλούσιες και στις φτωχές, στις επιτυχημένες και στις αποτυχημένες, στις εξαπατημένες και σε εκείνες που δείχνουν ανωτερότητα. Σε αυτές που συγχωρούν, που παρηγορούν και φέρονται με κατανόηση. Σε εκείνες που δίνουν τόπο στην οργή όταν υποτιμούνται. Στις γυναίκες που τα κρατούν όλα μέσα τους, που δεν κραυγάζουν για απόδοση δικαιοσύνης και δεν υψώνουν το ανάστημά τους, σε αυτές που μιλούν χαμηλόφωνα, και δεν αντιδρούν.  Η Φέι είναι το σύμβολο ενός νέου φεμινιστικού μηνύματος που επιζητεί να παραδώσει η συγγραφέας στους αναγνώστες και κυρίως στις αναγνώστριες. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί το βιβλίο της ως μέσο καταπολέμησης των κατεστημένων στερεοτύπων στους ρόλους των φύλων, ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και προκαταλήψεις, στις φαλλοκρατικές κοινωνίες και μικρο-κοινωνίες (σχολεία, επαγγελματικοί χώροι, οικογενειακό περιβάλλον), στον σεξισμό. Επιχειρεί να αφυπνίσει τους γυναικείους πληθυσμούς ανά την υφήλιο και δη στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, απέναντι στις στερεοτυπικές απειλές και στα δυσεπίλυτα ζητήματα που δημιουργούνται μακροπρόθεσμα από την προκατειλημμένη γυναικεία αυτοεκτίμηση. Πρόκειται για ένα γενναίο μυθιστόρημα, ένα ψυχολογικό θρίλερ που απλώς δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Το σασπένς συνδυάζεται άρτια με την υποδειγματική, πλήρη και εις βάθος ανάλυση των χαρακτήρων που μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας, στοιχεία τα οποία με τη μεταφραστική απόδοση του Γρηγόρη Κονδύλη συνηγορούν σε ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα. Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε ειδική έκδοση για περιορισμένο αριθμό αντιτύπων με υπογραφή και αφιέρωση της συγγραφέα, που συνοδεύεται από δώρο-έκπληξη.