Η μάγισσα της Θράκης

«[…] Ήταν ο καλύτερος σπετσιέρης και κουβαλούσε στο σεντούκι του την ιστορία της οικογένειάς του, που ήταν τόσο βαριά όσο εκείνα τα βουνά. Τα ίδια βουνά που εδώ και αιώνες χώριζαν και ένωναν τους ανθρώπους» σ. 389

«Τη λένε Λένη, είναι η κόρη του σπετσιέρη κι αυτή είναι η ιστορία των προγόνων της» σ. 15

Η ιστορία της Ζωής, Θράσσας αρχοντοπούλας από τη Μοσυνούπολη, και του βογιάρου Πέταρ. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 1206, κατά την καταστροφή της Μονυσούπολης από τους Βουλγάρους. Εχθροί μεταξύ τους, ενστικτωδώς προσπαθούν να αποφύγουν ο ένας τον άλλον, παρά την αλλόκοτη έλξη που αισθάνονται στα σωθικά τους. Η ζωή, ωστόσο, έχει διαφορετικά σχέδια γι’ αυτούς.

Η Ζωή μόλις έχει χάσει τα πάντα και, προσφυγοπούλα, εγκαταλείπει ό,τι γνώριζε ως τώρα και ξεκινάει για το άγνωστο προκειμένου να σωθεί. Στο ταξίδι της αυτό, θα βρει συνοδοιπόρους πολύτιμους, που θα της προσφέρουν απλόχερα βοήθεια, την καπήλισσα Ξένη, τον Βάραγγο Μποργκ, την οιωνοσκόπο Κρεμασία, τον Πέταρ, αλλά και μικρούς και μεγάλους ήρωες του 13ου αιώνα. Στις περιπλανήσεις της στις καστροπολιτείες της Θράκης, θα μυηθεί στον παγανισμό, θα έρθει σε σύγκρουση με τον χριστιανισμό, αγωνιζόμενη να ισορροπήσει ανάμεσα στους δύο κόσμους, θα ανακαλύψει τις ρίζες της και θα προστατευτεί από μυημένους φρουρούς μυστικών ταγμάτων που έχουν δώσει όρκους σιωπής. Θα φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

Πολυπρόσωπη η Θράσσα. Η μάγισσα της Θράκης. Ιππότες, μάγισσες, άνθρωποι του περιθωρίου, οι ήρωές της. Με τις γυναίκες να πρωτοστατούν και να υμνούνται με μοναδικό τρόπο. Με το παρελθόν του καθενός να φανερώνεται με φυσικότητα στους αναγνώστες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια σφαιρική εικόνα για τον καθένα τους.

Στο βιβλίο αυτό, η μυθοπλασία «μπλέκει» με την Ιστορία δημιουργώντας, εντέλει, ένα υπέροχο background. Με φόντο το πολυπολιτισμικό ψηφιδωτό της Θράκης, χάρη στη μαγική πένα της Νάγιας Δαλακούρα, οι λέξεις μπλέκονται αρμονικά μεταξύ τους ανασυνθέτοντας τις καστροπολιτείες, τα τοπία και κυρίως τα κτίρια του τότε, κάτι που οδηγεί σε ανασύσταση τόσο της εποχής όσο και της ατμόσφαιρας του 13ου αιώνα. Εξάλλου, οι λεπτομερείς περιγραφές της φύσης, των παγανιστικών τελετών, των επικών μαχών κ.ά. μαζί με την κινηματογραφική αφήγηση συμβάλλουν στο παραπάνω αποτέλεσμα.

Μυθιστόρημα εποχής η Θράσσα. Η μάγισσα της Θράκης, οδοιπορικό στην οροσειρά της Ροδόπης, η οποία ενώνει τους λαούς αντί να τους χωρίζει, κατά τον Μεσαίωνα.