Αέναο ταξίδι φωτός και ζωής

«Το έργο περιλαμβάνει είκοσι ποιήματα και έξι πεζά κείμενα που κινούνται γύρω από τον αφηρημένο άξονα  του όγδοου γράμματος “θήτα” του ελληνικού αλφάβητου. Το “θήτα” της θάλασσας, του θεού, του θανάτου, της θύμησης, του θέρους έρχεται μέσα από μια τρίτη φωνή, αυτή του αναγνώστη, να συνθέσει με φαντασία και να αποδώσει εικόνα, νόημα, μουσική».

(απόσπασμα από τον πρόλογο του «Θήτα» της Αναστασίας Ασλανίδη)

Η θάλασσα, το θέρος, ο έρωτας, η απώλεια, το φως κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πρωτόλειο «Θήτα» της Αναστασίας Ασλανίδη. Συνδιαλέγονται μεταξύ τους, στήνουν χορό.

Οι λέξεις, ξεκάθαρες, απλές, «μιλούν» καθαρά, δίχως υπονοούμενα ή πολλαπλές ερμηνείες. Είναι ό,τι λέγεται και τίποτε άλλο. Και όταν αυτές τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη, δημιουργούν εικόνες – καθάριες και ταξιδιάρικες. Με μια εμμονή στο ξεκίνημα της νέας μέρας, στο νέο φως που έρχεται. Και στην κάθε νέα αρχή της ζωής.

IV

(Νέα μέρα)

Στο άρμα της πάνω

πάνοπλη θεά η νέα μέρα

ατενίζει τα μιλούνια θυμάτων της πλάνης του φεγγαριού.

Στο χέρι δόρυ κρατά με αιχμή την ελπίδα.

Στα σπάργανα καίει φωτιά.

Ο ερχομός χορός φωτός.

Βαθιές υποκλίσεις του λευκού στην απεραντοσύνη του γαλάζιου.

Μόνοι ρόλοι, οι απαραίτητοι.

Στο σύνολό τους τα ποιήματα αντικατοπτρίζουν, λες, την πορεία της μέρας, αλλά ταυτόχρονα και την πορεία της ζωής του ανθρώπου. Νέο φως, νέα μέρα, που, όσο περνάει ο χρόνος, βασιλεύει, μαζί και ο άνθρωπος, γερνάει το κορμί, χάνει τον πόθο του, φτάνει στο γέρμα της ζωής. Μέχρι το επόμενο πρωινό, όταν ο χορός του φωτός θα ξαναθριαμβεύσει.

Γέννηση, κορύφωση, έρωτας και πόθος, γήρας, θάνατος: ο αέναος κύκλος της ζωής.

Και ανάμεσα στον ποιητικό λόγο διάσπαρτα, αλλά σοφά τοποθετημένα, εμφανίζονται έξι πεζά κείμενα – μικρής έκτασης, μίας ή δύο σελίδων.

Κι εδώ ο λυρισμός, όπως και προηγουμένως, έχει το πάνω χέρι. Με λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, που αποπνέουν ρομαντισμό, μια αίσθηση εκτός πραγματικότητας, πέρα από κάθε ρεαλιστικό. Που, ωστόσο, περιγράφουν αυτό ακριβώς. Την πραγματικότητα, μέσω σπαραγμάτων και συμπυκνωμένου λόγου, την ανθρώπινη ζωή από την αρχή μέχρι το τέλος της. Με όλα όσα τη συνοδεύουν, τη διανθίζουν, τη μετατρέπουν σε κάτι μοναδικό και πολύτιμο, μεταφέροντας τους αναγνώστες σε ένα σύμπαν ονειρικό.

Το «Θήτα», η έκδοση του οποίου είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη, αποτελεί το πρώτο πόνημα της συγγραφέως και οφείλω να ομολογήσω ότι το θαύμασα, καθώς οδηγεί τους αναγνώστες στο να δουν, να ακούσουν, να ονειρευτούν, να ρεμβάσουν.