Έγκλημα στον αέρα

Ο Πουαρό πρόκειται να ταξιδέψει με αεροπλάνο από το Παρίσι με προορισμό το Κρόιντον. Οι συνεπιβάτες του Πουαρό είναι άνθρωποι υπεράνω υποψίας, καλοστεκούμενοι, χαριτωμένοι, ευυπόληπτοι. Το ταξίδι ξεκινά και όλα μοιάζουν να κυλούν ομαλά. Κατά τη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού μια επιβάτης θα βρεθεί νεκρή, σε μικρή απόσταση από τον ίδιο τον Πουαρό. Μήπως ο θάνατος οφειλόταν σε κάποια πάθηση ή πρόκειται για δολοφονία;. Ο Πουαρό συνομιλώντας με τους συνταξιδιώτες του και το προσωπικό του αεροπλάνου κι εξετάζοντας τα στοιχεία, υποπτεύεται ότι ανθρώπινη παρέμβαση οδήγησε στον θάνατο τη γυναίκα. Όμως, κατά τη διάρκεια της πτήσης, ελάχιστοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ουσιαστικά κυρίως το προσωπικό περπατούσε στον διάδρομο και μπορούσε να προσεγγίσει τους επιβάτες.

Ο Πουαρό, επιστρατεύοντας όλη την ερευνητική του μαεστρία, εξετάζει κάθε στοιχείο, ακόμα και το πιο άσχετο φαινομενικά για να διαλευκάνει την υπόθεση. Το αεροπλάνο έχει φτάσει στον προορισμό του, όμως, η ταυτότητα του δολοφόνου είναι ακόμα κρυφή. Τότε ο Βέλγος ντετέκτιβ καταφεύγει στη συνδυαστική σχετικότητα των στοιχείων και voila, το σκοτάδι αρχίζει σιγά σιγά να διαλύεται.

Για την Αγκάθα Κρίστι τι να γράψουμε; Ίσως αρκεί ότι είναι η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας όλων των εποχών με πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα. Οι δύο σπουδαιότεροι χαρακτήρες των ιστοριών της, ο Πουαρό και η Μις Μαρπλ, έχουν μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές τόσο στη μικρή, όσο και στη μεγάλη οθόνη. Το έργο της «Η ποντικοπαγίδα» είναι από τις μακροβιότερες θεατρικές παραστάσεις στο εξωτερικό. Βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος και κυρίως των whodunit ιστοριών, η Κρίστι τοποθέτησε το αστυνομικό είδος στο κάδρο του λογοτεχνικού φάσματος, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους αναγνώστες.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο η Κρίστι διαμορφώνει ένα σκηνικό που χειρίζεται άψογα: κλειστός χώρος, διάφορα πρόσωπα, ένας θάνατος και κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί ποιος είναι ο δολοφόνος. Και στην καμπίνα ενός αεροπλάνου το μυστήριο είναι ακόμα πιο δυσεπίλυτο, αφού οι επιβάτες δεν κινούνται ελεύθερα και τα πρόσωπα δεν έρχονται κοντά το ένα στο άλλο. Και το μυστήριο γίνεται ακόμα πιο σκοτεινό, όταν ο φόνος συμβαίνει δίπλα στον ίδιο τον Πουαρό.

Κάθε αστυνομική ιστορία της Κρίστι είναι μια σπαζοκεφαλιά. Το να τη λύσεις είναι μάλλον αδύνατο. Το να αφεθείς στην απογύμνωση του μυστήριο είναι σκέτη απόλαυση!